Gazdaság

A belvíz nem drágítja az élelmiszereket

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint megalapozatlan azt állítani, hogy az idei belvíz termény- vagy élelmiszer-áremelést eredményez.

A szaktárca szerdai közleményében ismerteti: az elmúlt időszakban több olyan politikai vagy szakértői vélemény látott napvilágot, amelyek szerint a tavaszi mezőgazdasági munkáknak a belvíz vagy a csapadékos, hideg időjárás miatti csúszása növeli az árakat.

A hazai gabonák termelői árait alapvetően a világpiaci árak alakítják, amelyeket számos trend és hatás befolyásol, így többek között a terméseredmények alakulása – írja közleményében a tárca.

Kétségtelen, hogy a csapadékos időjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében, és kétségtelen az is, hogy a 101 ezer hektárt elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros őszi vetésterület. A tárca szeirnt azonban az időjárás kedvezőbbre fordulásával a kiesett idő a területek jelentős részén még behozható, elkerülve a jelentősebb hozamkiesést a tavaszi vetésű növényeknél.

A tavaszi talajmunkák csúszása a kora tavaszi vetésű növényeknél természetesen gondot okoz, elsősorban a zöldborsóban lehet jelentős “károkkal” számolni. A borult időjárás miatti fényhiány a hajtatásban és a palántanevelésben jelent további problémát.

A március közepi fagy a csonthéjasokat, elsősorban a kajszit és az őszibarackot károsította néhány térségben. A terméskiesés mértékét virágzás és terméskötődés után lehet majd megállapítani, így a fagy árakra való kihatását is akkor lehet majd megbecsülni.

A tárca kiemeli, hogy jelenleg az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), illetve a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) előrejelzései pozitív képet festenek a 2013-as terméseredményekről, nem adnak okot aggodalomra a világpiaci árak emelkedését illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik