Gazdaság

Parragh komoly árfolyamkockázattal számol

orbán viktor parragh lászló (orbán viktor, parragh lászló, varga mihály, )
orbán viktor parragh lászló (orbán viktor, parragh lászló, varga mihály, )

Az MNB programja valóban a hitelezés élénkítéséhez vezethet - mondta a köztévében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Az M1 Ma reggel című műsorában Parragh László azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdaságélénkítő csomagja azt jelzi, hogy a kormány és a jegybank gazdaságpolitikája között együttműködés kezd kialakulni. Magyarországon lényegesen magasabbak a kamatok és a garanciaköltségek, mint az eurózónában vagy a környező országokban. Az okok a hagyományosan magas jegybanki alapkamatban, a nagy banki kockázatokban és a magyar bankrendszer nem ideális szerkezetében kereshetők.

A devizahiteles kisvállalkozások kisegítését a kamara támogatta, de nagy probléma lesz az a jelentős árfolyamveszteség, amit a kisvállalkozásnak kell ahhoz elszenvedniük, hogy a mostani árfolyamon váltsák ki hitelüket. Mindazonáltal biztonságba kerülhetnek az alacsony kamattal és azzal a kamarai törekvéssel, hogy hosszabb futamidőre is lehessen hitelt felvenni. Alacsonyabb törlesztéssel források szabadíthatóak fel a cég működtetésére – tette hozzá az MKIK elnöke.

„Kérdés, hogy a bankok hajlandóak lesznek-e ezt a hitelt 2 százalékon kihelyezni, hiszen a mostani kamatrés 4-5 százalék között mozog a kisvállalkozások vonatkozásában” – mondta a szakember. A garanciaköltségek is további kérdéseket vetnek fel, az új hiteleknél is szükség lesz fedezetre, a garanciának komoly költségei vannak, 1 százalék azt biztosan nem fedezi. Vagy a hitelgarancia intézményrendszerét kell átalakítani, vagy állami garanciavállalás szükséges – közölte Parragh László.

Az elnök szerint néhány nagyobb bank is csatlakozni fog a csomaghoz, hisz a program sikeressége esetén nem akarnak majd kimaradni, a következő két hónapban pedig sokat finomodhatnak a feltételek.  Az elhúzódó európai uniós válság, az exporthangsúlyos gazdaságpolitika, a hazai devizafüggés, a magyar piac miatti nyugtalanság a nyugati bankokban, a feszültség a magyar kormányzati gazdaságpolitika és a külföldi bankok között, a hazai tulajdonú pénzintézetek arányának növelési törekvései mind komoly árfolyamkockázatot vetíthetnek előre – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a köztévében.

Mint korábban megírtuk, egyelőre a szakértők sem tudják, kiket támogatna a jegybanki program, amely szinte minden magyar családot érinthetne. Komplett szakterületek (például a művészek, az orvosok) tevékenykednek ugyanis vállalkozási formában, és nagyon sok az egészen apró egyéb cég is. Ugyanakkor a hitelintézetek „ceruzája” a mikro-, kis-, és középvállalatoknál nem csak a kamatok – pontosabban a felár – terén fog erősen. Mire egy cég hozzájut a pénzéhez, jókora összeget kénytelen kifizetni, ráadásul még számos egyéb címen is kérhetnek el pénzt. Ilyen például a fedezetek felülvizsgálata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik