Gazdaság

Agycsere a lottózókban

Lottó (lottó)
Lottó (lottó)

Ötmilliárd forintos beruházással a Szerencsejáték Zrt. lecseréli a központi informatikai rendszerét. A legtöbb lottózóba érintőképernyős terminált telepítenek – írja a Világgazdaság.

A lap szerint tavaly decemberben kötött szolgáltatási szerződést a Szerencsejáték Zrt. a Scientific Games (SG) Kft.-vel az AEGIS rendszer megvalósítására, informatikai támogatására 2020 végéig. A mintegy 5,2 milliárd forintos beruházással lecserélik az eddig használt ELOS informatikai rendszert, amely az állami társaság működésének „agya” volt.

„Az AEGIS a központi értékesítési rendszerünket váltja. A jelenleg használt rendszer egy 20 évnél idősebb technológia, hamarosan eléri életciklusa végét. Terméktámogatása megszűnik, ezért szükségszerű a kiváltása.” A cég a Világgazdasággal tudatta, hogy a rendszerrel együtt a terminálpark egy része is megújul: a régi, 10 év körüli terminálok helyett érintőképernyős eszközöket telepítenek (a jelenleg használt terminálok harmada már ilyen).

A fejlesztéssel megbízott céget hét éve eleve azért alapították, hogy a Szerencsejáték Zrt. által üzemeltetett fogadási rendszert hozzon létre, bővítse és biztosítsa a szoftver futásához szükséges speciális hardvereszközöket, és mindezek működést felügyelje. Az AEGIS rendszerhez kapcsolódnak majd a lottózókban lévő terminálok, itt rögzítik valamennyi játék adatait, vagyis mindent, ami a szelvényeken is szerepelni szokott: ki, mikor, hol és mit fogadott meg.

Szintén ennek a központi „agynak” a feladata lesz annak megállapítása, hogy az adott játékos nyert vagy nem. A projekt legalább másfél éves folyamatot jelent, hiszen a Szerencsejáték Zrt. 2011-es adatai szerint 4354 helyen üzemeltet terminált, ráadásul a lottózók mintegy felét vállalkozók működtetik. Az SG a rendszertámogatási feladatokat a korábbi online központi beszállító (ESSNET) felvásárlásával vette át. Hasonló, de kisebb léptékű fejlesztés volt, amikor készpénzkímélő POS terminálokat telepített a cég a nagyobb forgalmat bonyolító üzleteibe.

A Világgazdaság szerint van miből fejleszteni. „A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben minden pénzügyi mutató tekintetében jelentős javulást ért el, jóllehet már 2010-ben is kiugróan jó teljesítményt nyújtott” – fogalmazott Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgató a cég 2011-es üzleti jelentésének bevezetőjében. Valóban igaz, hogy az árbevétel 2011-ben 12 milliárd forintos emelkedéssel elérte a 181 milliárd forintot, a játékosok bruttó nyereménye pedig 103,3 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik