Gazdaság

Így tanulhat Ön is ingyen egy új szakmát

varr (varr)
varr (varr)

Nem vidám a húsvét, mert nincs munkája, vagy hamarosan nem lesz, vagy annyira keveset fizetnek, hogy nem tud belőle megélni? Ne engedjen a depressziónak, képezze át magát!

Segítsen magán, és az isten is megsegíti, szól a mondás, és nem véletlenül. Ha hiszi, ha nem, miközben állandóan jönnek a hírek arról, hogy nincs munkahely, vannak hiányszakmák, ahova lasszóval igyekeznek jelentkezőket fogni. Ne essen kétségbe akkor sem, ha pályakezdő, vagy kismama, vagy munkanélküli: Önre is vonatkoznak támogatások! Persze egy valóságos szabálydzsungelben kell ehhez macsétával utat vágni magunknak, amiben megpróbálunk alább segíteni. Ha a cikk elolvasása után megválaszolható kérdése van, írja be kommentbe. Megpróbálunk segíteni, hogy választ kapjon.

A fiataloknak

Az állam egy szakma kitanulását mindenkinek kifizeti, kortól függetlenül. Ez általánosságban igaz az úgynevezett iskolarendszerű képzésre, azaz az OKJ-s tanfolyamok kisebb részére. A diploma egyébként ilyen szempontból nem minősül szakképesítésnek, tehát egyetem, főiskola előtt, mellett, után is el lehet végezni. OKJ-s tanfolyamot támogatással. Az abbahagyott OKJ-s tanfolyam után is lehet más tanfolyammal próbálkozni.

Néhány kiegészítés: nappali tagozaton csak 22 éves korig (évveszteseknél egy évvel tovább) fizeti az állam a tanfolyamokat, utána önköltséges diákokká válunk. Az idősebbeknek jellemzően a levelezős vagy esti iskolarendszerű képzést állja az állam, de bizonyos esetekben az iskolarendszeren kívüli képzéseket is kifizeti.

A képzési rendszer szeptembertől fog változni, most még ez a táblázat érvényes – a táblázatból ki tudjuk bogarászni, hogy mi iskolarendszerű, mi nem.  Az új rendszerben hosszabb, bonyolultabb képzések lesznek – bár hozzá kell tenni, hogy az iskolarendszerű képzések ma is jellemzően több száz órások. Sokan azonban munka mellett tanulnak, ezért az órákat a képzési intézmények sokszor hétvégére, estére csoportosítják.

Haladóknak

A második szakképesítést már csak önköltséges formában szerezheti meg az ember, kivéve, ha az első OKJ-s képzésre épül rá. Tehát ha valakinek van például egy ingyenesen szerzett középfokú kereskedelmi OKJ végzettsége, akkor még jogosult egy emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s képzést ingyen elvégezni.

Az OKJ-végzettségben is vannak szintek, attól függően, hogy mennyi előzetes tanulmányt igényel egy képzés. A felsőfokú végzettségek megszerzését az OKJ-s tanfolyamoknál is megnyirbálta a kormány: 10 ezer államilag finanszírozott hely helyett csak 3500 van – az egész országra!

De ne ijedjen meg, lehet jó szakmája ingyen akkor is, ha nem felsőfokú képzést választ. Azt most nem is választhatna, mert azokra az egyetemi felvételikkel egy időben kell felvételizni.

Nehéz helyzet kivétel

Ha Ön ezek szerint a paraméterek szerint esetleg mégsem tanulhatna ingyen, akkor is van kibúvó. Ha Ön munkanélküli, pályakezdő munkanélküli, kismama, közhasznú munkát végez, vagy munkanélküliséggel fenyegetett, netán rokkantnyugdíjas, akkor szinten kisegítheti Állam bácsi, még akár az utazási költségek, szállásköltségek megtérítésével is. A támogatás időtartama és mértéke a régió, illetve a kirendeltség vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetétől függően eltérő lehet, tehát ezügyben érdemes azzal kezdeni a tájékozódást, hogy felhívjuk a munkaügyi központot, elmondjuk, hogy szeretnénk átképeztetni magunkat, és kérjük az ügyintéző segítségét. A munkaügyi központban ráadásul tudni fogják, hogy az Ön térségében melyek a hiányszakmák, és később akár az elhelyezkedésben is segíthetnek.

Varrás, számítógép, panziózás

Néhány példa a hiányszakmákra: a megyék felében kerestek női szabót vagy más varrodai munkást, s szinte minden megyében hiányszakmának számított a számítógép-felhasználói ismereteket igazoló ECDL-vizsga illetve a panziós, falusi vendéglátó szakma. (Ezek nem a legfrissebb adatok, azok a munkaügyi központban vannak.) A hiányszakmákat aszerint jegyzik fel a munkaügyi központokban, hogy milyen állásokat nem tudnak hosszabb ideje betölteni a munkaadók, tehát “valós” információ, nem egy bürokrata találja ki, hogy na biztos klampatyú-faragóra lesz szükség.

Külön támogatások

Az automatikusan adott vagy a hátrányos munkaerőpiaci helyzethez kapcsolódó támogatások mellett vannak az adott terület kiemelt volta miatt adott képzési támogatások is. (Ezeknél jellemzően ki kell fizetni a képzés díját, de visszatérítik nekünk, ha levizsgáztunk.) Így például az egy.egy térségben kiemelt hiányszakmának minősített végzettségek költségét is több esetben átvállalja az állam.

Paraszttá válni könnyű

Az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében különböző mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmákat lehet például ingyen kitanulni – akár többet is, amíg nem haladjuk meg az 570 ezer forintos éves keretet. Igaz, ehhez ki kell váltani egy kistermelői regisztrációt, de az nem került pénzbe (nem szükséges őstermelói igazolvány a támogatáshoz, bár sok helyen azt mondják.) Ennek keretében a növényvédelmi ismeretektől (80 óra) a 240 órás méhész-végzettségig többféle végzettsége vagy ismeretet megszerezhetünk. A 40 év alatti gazdák ráadásul pályázhatnak egy akár 6 millió forintos induló gazdatámogatásra is, tehát még tőkét is tudnak szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik