Gazdaság

Ciprus kiszállhat az eurózónából

euró (euró, )
euró (euró, )

A Moody's Investors Service megítélése szerint növekszik annak a kockázata, hogy Ciprus távozni kényszerül az euróövezetből.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy e kockázat miatt „Caa2″ szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságkibocsátó számára a cég besorolási listáján megadható.

A „Caa2″ – más hitelminősítők módszertanában „CCC”-nek megfelelő – osztályzat rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti a befektetőket. Az euróövezeti tagországokra – Görögország és immár Ciprus kivételével – a nemzetközi hitelminősítők rendre a lehető legmagasabb, „AAA/Aaa” besorolási plafont tartják érvényben, tükrözve azt a megítélést, hogy az euróövezeten belül elhanyagolható a konvertibilitási és tőkeáramlási korlátozások kockázata.

A ciprusi osztályzati plafon rontásához fűzött elemzésében a Moody’s közölte: jelentős annak a kockázata, hogy Ciprus távozik az euróövezetből, bár a cégnek nem ez a fejlemény a központi előrejelzési forgatókönyve. A két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán azonban még tovább nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata.

A hitelminősítő szerint, ha Ciprus távozik a valutaunióból, az nagy veszteségeket okozna a befektetőknek, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a ciprusi hazai szuverén és magánadósságokat át kell denominálni az új hazai valutára. Ciprus eurótagságának megszűnése emellett további súlyos felfordulást idézne elő a ciprusi bankrendszerben és heveny reálgazdasági következményekkel is járna. A nagybetétesek más országokban sem lehetnek nyugodtak.

A Moody’s szerda éjjeli lépése előtt egy nappal egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is hasonló intézkedést jelentett be Londonban Ciprussal kapcsolatban. A Fitch közölte, hogy az euróövezeti tagoknak kijáró, lehetséges legjobb, „AAA” besorolási plafont Ciprus esetében „B”-re rontotta. A cég indoklása szerint ugyanis e legfelső osztályzati határ fenntartásának alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezeten belül, márpedig a Fitch Ratings megítélése szerint a múlt hét óta tartó ciprusi bankzárlat és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül.

A Fitch egyben negatív felülvizsgálat alá vette Ciprus jelenleg is mélyen spekulatív, „B” szintű államadós-besorolását, azzal a véleményével indokolva ezt a lépést, hogy a ciprusi bankszektor rendszerszintű csődjéből eredő sokkhatás várhatóan súlyos következményekkel jár a ciprusi gazdaságra. Más nagy londoni házak várakozása szerint e sokk valószínűleg depresszióhoz közeli állapotokat fog előidézni a ciprusi gazdaságban.

A egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics a ciprusi fejleményekről e héten összeállított helyzetértékelésében felidézte, hogy Izland hazai összterméke (GDP) hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben, annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent, és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült.

Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére, és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanást – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik