Gazdaság

Szakadékba lökte az alapkamatot Matolcsy

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )

A jegybank monetáris tanácsa 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A testület döntése megfelel a piaci várakozásoknak. A banki elemzők túlnyomó többsége számított arra, hogy újabb 25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács. A testület ezzel immár a nyolcadik egymást követő alkalommal csökkentette az irányadó kamatot.

A keddi volt az első kamatdöntő ülés Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése óta. A Portfolio.hu tegnap írta meg, hogy az MNB új elnöke szakít a hagyományokkal, és a kamatdöntést követően nem tart a jövőben sajtótájékoztatót.

Okok és következmények

Az Equilor elemzői szerint a döntés hátterében az állhat, hogy februárban jelentősen, 2,7%-ra süllyedt a fogyasztói árindex – elsősorban a lakossági energiaár csökkenése miatt. Ezen felül az állampapír piaci folyamatok is kedvezően alakultak. Nagyobb mennyiségű kötvényt értékesített az ÁKK, csökkenő hozamok mellett.

A szakértők szerint idén 4,5%-ig csökkenti a jegybank az irányadó rátát. Ezt a szintet jelölték meg még tavaly a külső monetáris tanács tagok egyensúlyi kamatszintként Magyarországon. Várhatóan a 4,5% már májusra meglesz. Ekkor vélhetően szünetet tart az MNB, és megvizsgálja, hogy középtávon hogyan hatnak a kamatcsökkentések.

Jöhet az unortodoxia

Az Equilor szerint még kivár a jegybanki menedzsment, de már készülnek a belső tanulmányok, melyek az esetleges jövőbeli nem szokványos eszközöket hivatottak alátámasztani. Ezek akár már a tavasz folyamán előkerülhetnek. Legvalószínűbbnek a brit “funding for lending” típusú programot tartják, melynek keretében a hitelezési aktivitásukat jelentősen növelő bankok olcsóbb jegybanki forrásra tehetnek szert. De felmerülhet egy vállalati hitelezést élénkítő tervezet is, amiben kulcsszerep juthat a Magyar Fejlesztési Banknak. Ennek keretében az állami bank hitelt nyújtana a vállalatoknak, melyeket értékpapírosítva az MNB vásárolna meg a másodlagos piacon.

A forintot nem sokkolta a döntés

Nem mutatott lényeges reakciót a forintárfolyam az MNB piaci várakozásoknak megfelelő kamatcsökkentésére. A kamatdöntés bejelentését követően a 305 forint közvetlen közelében tartózkodó euró jegyzés átmenetileg 304,60 forintig csökkent, majd visszatért a döntés előtti szintre.

A dollár árfolyama 237,14 forint volt a kamatdöntés után a hétfő esti 237,93 forinttal szemben. A svájci frank árfolyama 249,74 forintra csökkent az előző esti 251,00 forintról. A japán jen árfolyama 2,5141 forintra csökkent 2,5311 forintról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik