Gazdaság

Felújítás: többet ér, kevesebbe kerül a lakás

lakas(960x640)(1).jpg (lakás, )
lakas(960x640)(1).jpg (lakás, )

Csökkenti a rezsit és növelheti az eladási árat a nagyobb energiahatékonyság – derül ki a portfolio.hu elemzéséből.

Magyarországon a lakóépületek túlnyomó része energetikai szempontból korszerűtlen, és ez érvényes családi házakra, társasházakra és panelépületekre egyaránt, derül ki az Energiaklub “Negajoule” című kutatásából.

Ennek okai többek közt az elégtelen szigetelés és a pazarló fűtési rendszerek. 2006 óta a helyzet nem sokat javult, a felújításhoz szükség lenne megfelelő ösztönzőkre és finanszírozási lehetőségekre – írja a portfoli.hu. Ösztönzőleg hathat az, hogy a háztartások 2006-ig átlagosan jövedelmük 19-20 százalékát költötték lakásfenntartásra a KSH adatai alapján, ez 2010-re már 24 százalékra nőtt.

A tavaly óta kötelező energiatanúsítvány használata lassan terjed, hiába tartalmaznak értékes információkat. A külföldi tapasztalatok szerint akkor hasznosak az energiatanúsítványok, ha beszerzésük kötelező, és ha a minősítések kellően hitelesek – a lakosság szemében is.

A jobb energetikai tulajdonságok megjelennek az árban, viszont a korszerűség, a felújítások megtérülési ideje hosszú. A cikk utal arra is, hogy az állam aktív részvétele is indokolt lenne, hiszen a haszon nemcsak a tulajdonosoknál jelentkezik, hanem össztársadalmi szinten is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik