Gazdaság

Megint leminősíthetnek

gazdasag(960x640)(4).jpg (gazdaság)
gazdasag(960x640)(4).jpg (gazdaság)

A Standard & Poor's szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége.

Negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra szóló kilátását a nemzetközi hitelminősítő. Ez részben azoknak a döntéseknek a következménye, amelyek – a Standard & Poor’s szerint – kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban. A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, ezek ugyanis a Standard & Poor’s véleménye szerint gyengíthetik a magyar intézményrendszer hatékonyságát, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét és kiszámíthatóságát. A hitelminősítő szerint mindez alááshatja az államadósság stabilizálását és csökkentését célzó kormányzati erőfeszítéseket.

Az S&P csütörtökön közölte: a bizonytalan gazdasági kilátás ellenére azzal számol, hogy a 2013-2015-ös időszakban sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartani az ESA 95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt. A cég szerint ugyanakkor 2014 után az alacsony gazdasági növekedés miatt már egyre nehezebb lesz a kitűzött hiánycélok teljesítése.

A hitelminősítő erre az évre stagnálást vár a magyar gazdaságban, középtávon pedig átlagosan 1,6 százalék körüli éves reálnövekedési ütemeket jósolt.

A forint is reagált

Tovább gyengült a forint a bankközi piacon csütörtök este a S&P bejelentésére. A nemzetközi devizapiacra hatott az is, hogy a ciprusi jegybank új bankmentési tervekkel állt elő.

Az S&P este fél 7 tájban tette közzé, hogy rontotta az érvényben tartott kilátását. A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek “BB/B” szintű besorolását.

Az euróval 18.30 körül 305,3 forinton kereskedtek, majd nem sokkal később 306,73 forintig erősödött, 19.00 óra előtt valamivel az eurót 306,75 forinton jegyezték.

A forint napközben szűk sávban mozgott, a ciprusi helyzet nyomán kialakult bizonytalanság miatt is gyengült az árfolyam.

A svájci frank 19.00 óra körül 250,99 forint a 18.30 körüli 249,67 forint után.

A dollárral 237,63 forinton kereskedtek, míg a hitelminősítő bejelentése előtt 236,51 forint volt.

A japán jen árfolyama 2,5041 forint volt este 7 tájban, 18.30 körül 2,4874 forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik