Gazdaság

Rekordon az államadósság

Február végére 21 630 milliárd forintra nőtt a magyar államadósság.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán frissített adatai szerint 21630 milliárd forint lett a központi költségvetés bruttó államadóssága február végére. Ez 200 milliárddal haladja meg az eddigi – 2011. novemberi – rekordot. Most is a devizaadósság a bűnös, amely 571 milliárddal ugrott meg egyetlen hónap alatt.

Miután Orbán Viktor többször is az államadósságot nevezte az egyik fő ellenségnek, így a most nyilvánosságra került adat mindenképpen kudarcnak tekinthető, noha abban persze szerepet játszik az önkormányzatok adósságának átvállalása mellett az is, hogy az állam sikeresen dobott piacra devizás állampapírokat, miközben a forint éppen gyengélkedni kezdett.

Az adósságunk ráadásul úgy emelkedett csúcsra, hogy február végén még “csak” 296,25 forint volt az euró jegybanki középárfolyama. Ha március végéig nem sikerül jelentősen elmozdulni a jelenlegi 305-ös szintről, akkor a további három százalékos forintgyengülés a 9000 milliárdos devizaadósságban mintegy 270 milliárd forintos növekedést okozhat. Vagyis ha a következő napokban nem erősödik érdemben a forint, akkor a március végi adat a 22 ezer milliárd forintot is megközelítheti akár – írja a Napi Gazdaság.

Ha nem az összeget, hanem magát az adósságrátát nézzük, ott sem fényes a kép, szerda délelőtt 80,54 százalékon állt a GDP-arányos államadósság-mutató a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján.

 

Orbán Viktor két éve elszámoltatta volna az államadósság felelőseit. “Az államadósság elleni küzdelmünkben kulcsszerepe lesz annak is, hogy számon kérjük azoknak a politikusoknak a felelősségét, akik ezt az elképesztő adósságot az ország nyakába varrták” – írta akkor az elszámoltatás témakörében közzétett Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök.

A miniszterelnök néhány hete – szokásos rádióinterjújában – azt mondta: az adósság hullámzik, nem érdemes havi adatokat nézni, az éves mutatót kell vizsgálni. Magyarország ahhoz az öt uniós országhoz tartozik, amely folyamatosan csökkenti az államadósságát. Ha az államadósság nincs csökkenő pályán, akkor nem lehet munkahelyeket létrehozni, nem lehet beindítani a növekedést – tette hozzá.

“Továbbra is óvom a magyarokat azoktól a szirénhangoktól, amelyek azt mondják, hogy az államadósság növelésének az árán kell a gazdaságot működtetni” – fogalmazott. Szerinte 2013-ban a fő feladat, hogy ismét növekvő pályára állítsák a magyar gazdaságot. Orbán akkor azt mondta, hogy hat gazdasági mutatóból öt – az államadósság alakulása, a költségvetési hiány, a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg és a foglalkoztatás – rendben van Magyarországon.

A hatodik szám a növekedés, amelyet idén be kell indítani – közölte. Az eddig “példátlan eredményeket elérő” Nemzetgazdasági Minisztériumtól és a tárca vezetőjétől ezért most azt várja a miniszterelnök, hogy kezdjen olyan programokat, amelyekkel segíteni lehet a gazdasági növekedést. Megjegyezte például, hogy meg fogják indítani a hitelezést a magyar gazdaságban, mert ma a kis- és középvállalkozók nem vagy csak nagyon magas kamattal jutnak kölcsönhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik