Gazdaság

Rosszabbul jár egy német, ha nőnek születik

euro(960x640)(6).jpg (euró)
euro(960x640)(6).jpg (euró)

Németországban a nők fizetése csaknem negyedével elmarad a férfiak fizetésétől a német statisztikai hivatal (Destatis) kedden megjelent kimutatása szerint.

A Destatis 2012-es adatokon alapuló számításai szerint a nők átlagos bruttó órabére 15,21 euró, ami 22 százalékkal kisebb, mint a férfiak 19,60 eurót kitevő átlagos órabére. Az ország nyugati részén az országos átlagot meghaladó mértékű, 24 százalékos az eltérés, a volt NDK területén viszont jóval kisebb, 8 százalékos.

Az úgynevezett nemek közötti bérszakadék (Gender Pay Gap) mélysége nem változott lényegesen az utóbbi években, a rendszeres adatfelvétel 2006-os kezdete óta minden évben 22 százalék körül volt a különbség országos szinten.

Az eltérés legfőbb oka, hogy a nők jellemzően alacsonyabb bérezésű munkakörökben dolgoznak, és gyakrabban foglalkoztatják őket részmunkaidőben, mint a férfiakat.

A nők azonban akkor is kevesebbet keresnek, amikor ugyanazt a munkát végzik, mint a férfiak; azonos beosztásban 7 százalékos a fizetéskülönbség a Destatis szerint. Egy évvel korábban egy százalékponttal nagyobb, 8 százalékos értéket mutatott az egyéb hatásoktól megtisztított, nemek közötti bérszakadék-mutató.

Az adatokat a Németországban idén hatodik alkalommal meghirdetett egyenlő fizetés napja alkalmából tették közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik