Gazdaság

Nem csinálhatnak majd bármit meg a bankok

euró (euró, )
euró (euró, )

Az uniós jegybank ellenőrzi majd, hogy rendesen működjenek.

Jövő tavasztól uniós felügyeletet kapnak a bankok, mivel hosszas tárgyalás után megállapodott a működés részleteiről az EU-elnökség az Európai Parlamenttel. Az új felügyelet (Single Supervisory Mechanism, SSM) az Európai Központi Bank (EKB) részeként működik majd, és az euróövezeti országokat felügyeli (azaz a magyarországi bankokat – egyelőre legalábbis – nem).

A tervezett közös bankfelügyelet a majdan létrehozandó európai bankunió első kulcsfontosságú építőköve. Az eurózónán kívüli uniós országok is csatlakozhatnak majd hozzá. Az SSM létrehozásának az a célja, hogy az eurózóna mintegy hatezer bankja fölötti hatósági felügyelet egységes szempontok szerint működő rendszerével megakadályozzák a most tapasztalható – Görögországban, Spanyolországban, Cipruson drámai jelleget öltő – pénzügyi válságok megismétlődését.

Az EKB részeként létrehozandó egységes bankfelügyelet nem mind a hatezer euróövezeti bank, hanem csak a nagyobb pénzintézetek rutinszerű napi felügyeletét fogja folyamatosan ellátni. Lehetősége lesz azonban arra is, hogy kisebb bankok közvetlen felügyeletét is magához vonja a nemzeti bankfelügyeleti hatóságoktól, ha e kisebb bankok valamilyen sajátos helyzet folytán a bankrendszer egészének a stabilitására nézve „rendszerszintű kockázatot” jelentenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik