Gazdaság

Matolcsy kifogyott az unortodox ötletekből – immár veszi őket

Matolcsy György (Matolcsy, meghallgatás)
Matolcsy György (Matolcsy, meghallgatás)

100, 200 és 300 ezer forinttal díjazza a jegybanki dolgozók unortodox ötleteit az MNB új elnöke – írja a Portfolio.hu.

Tanulmányok írására biztatja a jegybank munkatársait a Magyar Nemzeti Bank belső pályázati felhívása. A legjobb pályaműveket 100, 200, illetve 300 ezer forinttal jutalmazza az MNB. A Portfolio.hu szerint a témákat részben egy előre eldöntött monetáris politika igazolására, részben a jegybank Simor András-féle irányvonalának bírálatára válogatták össze.

A felhívás azt sugallja, hogy a jegybank új vezetésének elképzelése sincs arról, milyen jellegű szakmai munka folyt az MNB-ben az elmúlt években. Vagy ha mégis, akkor szeretné, ha ezeket az eredményeket ignorálva új megállapításokat tenne az a szakmai stáb, amely éppen korábbi munkájával alapozta meg a monetáris politikát.

Különösen elszomorító, hogy a témák egy részének egyetlen hasznosulási lehetősége a politikai kommunikáció szintjén képzelhető el, ahol ezek szerint a jegybank hivatkozási alapnak szánja a stáb szakmai munkáját, ami eddig látványosan elkülönült a politikai, de még a direkt döntéshozatali szinttől is – írja a gazdasági portál.

A jövőbeli monetáris politikai lépésekre is lehet következtetni a jegybank belső pályázati felhívásából, a devizatartalékolás összefüggéseinek témája az unortodox megoldások további keresésére utal például. Arra is lehet következtetni, hogy az EU-s szabályrendszerben rejlő mozgásteret keresi a jegybank – írja a Portfolio.hu, amely nem érti, miért jó a jegybanknak, ha gyorsan összeállított tanulmányok készülnek már alaposan kutatott témákból. A gazdasági portál szerint sokat sejtet, hogy az MNB-vezetés olyan tanulmányokat is vár, amelyek a kamatcsökkentés pozitív hatásait ecsetelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik