Gazdaság

Összeomolhat Magyarország

devizahiteles(430x286)(2).jpg (devizahitel, frank, valuta, hitelesek, )
devizahiteles(430x286)(2).jpg (devizahitel, frank, valuta, hitelesek, )

Ha a magyar kormány és a jegybank folytatja erősen unortodox politikáját, akkor rövid időn belül összeomolhat az ország finanszírozása – állítja a Danske Bank elemzője.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vissza akarja szorítani a külföldi bankok magyarországi jelenlétét, egyre mélyülő összeütközésbe került az Európai Unióval, és öt hónapos csúcsra lökte az ország tartozásainak adósságbiztosítási felárát (cds) – idézi a Bloomberg tudósítását a Napi Gazdaság.

A romló kilátások miatt tegnap 21 bázisponttal, 341 bázispontra ugrott a magyar adósságok cds-e. Ekkora ugrásra 14 hónapja nem volt példa, és öt hónapja nem volt olyan magasan a mutató, mint most. Az alkotmány vitatott változtatásai árnyékot vetnek Magyarország és Németország, illetve az EU kapcsolatára – idézi a Bloomberg a német kormány közleményét, mintegy magyarázatát adva, miért drágul a magyar adósság.

A dán Danske Bank A/S elemzője szerint Orbán gyakorlatilag államosítással fenyegette meg a pénzügyi ágazat egy részét, amikor arról beszélt, hogy 50 százalékos magyar tulajdont szeretne látni a magyar bankrendszerben.

Amennyiben tett követi a felvetést, az tovább mélyítheti a konfliktust Budapest és Brüsszel között. Ha a magyar kormány és a jegybank vezetősége folytatja erősen unortodox politikáját, akkor megerősödik a kockázata egy nagyobb piaci összeomlásnak – állítja Lars Christensen, a Danske Bank elemzője.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint „Magyarország a tűzzel játszik, mert túlságosan elfoglalt a makrooldallal, és közben keveset foglalkozik a mikrooldallal” – írja a portfolio.hu.

Az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója rémálomnak nevezte Magyarországot a pénzügyi szektor számára. Enrico Cucchiani egy elemzői tájékoztatón Magyarországról külön szót ejtett, azt mondta, hogy mindenki eléggé aggódik az ország miatt.

Szerdán délelőtt az euró árfolyama átlépte a 307 forintot. Az MSZP szerint az „Orbán–Matolcsy kettős ismét bedöntötte a forintot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik