Gazdaság

Terjeszkedik a fordított áfa

Áprilistól az élő sertésre, a hasított félsertésre és a takarmánykeverékekre is kiterjeszti a kormány a fordított áfarendszert – mondta a Heti Válasznak Czerván György.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az agrártermékek majd’ mindegyikénél jelentős a feketegazdaság aránya, ami a húságazatban különösen magas, szakértők szerint meghaladja a 40 százalékot. A tárca a feketegazdaság elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének a fordított áfarendszert tartja, amit korábban a gabonafélék és az olajos növények esetében vezették be.

A tárca most az élelmiszerek áfájának csökkentésén dolgozik: a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen különböző csomagokat állt össze a kormánynak. „Erre azért van szükség, mert az áfa csökkentése – minden pozitív gazdasági hatása ellenére – rövid távon bevételkiesést okoz az államkasszának, ami például a sertéshús esetében 20 milliárd forintos nagyságrendű. De ha már a kabinet meglépte a rezsicsökkentést, jó lenne elérni, hogy a lakosság a nála maradó pénzt ne plazmatévére, hanem egészséges magyar élelmiszerekre költse” – vélte az államtitkár.

Czerván György szerint tavaly 40 százalékkal csökkent a tejimport, miközben 10 százalékkal nőtt a hazai tej értékesítése. A szakember úgy látja: ez főként annak volt köszönhető, hogy sikerült elérni 6 üzletláncnál az importtejet és trappista sajtot népszerűsítő kampányaik leállítását. Ráadásul tavaly nyáron életbe lépett a diszkriminatív árazás tilalma, vagyis az üzletláncok azonos termékek esetében már nem alkalmazhatnak más-más árrést a magyar, illetve a külföldi árura.

Az ágazat képviselői a fordított áfa helyett az 5 százalékos adókulcs bevezetését preferálnák, mivel a tervezett fordított adózás számos, ténylegesen a sertések etetésére használt terményre és készítményre, illetve a sertéstartás egyéb költségeire nem vonatozik, és nyomasztó mértékűnek látják az emiatt finanszírozandó, 27 százalékos áfát.

Néhány napja Orbán Viktor egy azonnali kérdésre azt válaszolta, hogy egy esetleges áfacsökkentés alapos előkészítést igényel, de az ő kormánya nem keveri össze az adópolitikát a szociálpolitikával, mert az a gazdaságpolitika, amely az adórendszeren keresztül akar szociálpolitikát folytatni, bukásra van ítélve. A kormányfő azt mondta, eddig nem találtak meggyőző érvet és megfelelő garanciát arra, hogy az áfa csökkentésével a fogyasztói árak is mérséklődnének.

A miniszterelnök egyébként kedden elmondta, milyen adórendszert képzel el. Olyat, amely a lehető legkevésbé bünteti a munkát. Az ezeket terhelő adókat tovább akarja csökkenteni. „A gazdasági növekedés egy részét adócsökkentésre kell fordítani” – fogalmazott. Ezzel párhuzamosan a fogyasztási típusú adókat emelni szeretné a kormány a jövőben, illetve magasan tartani. „Hiányzik egy 35 százalékos áfakulcs a luxustermékekre. Az EU szabályai miatt ezt még nem tudtuk meglépni, de ezt kezdeményeztem az EU-n belül” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik