Gazdaság

Nem vonja ki az IKEA az ürülékes édességet

A svéd IKEA bútoráruház nem vonja ki a forgalomból a mandulás csokitortáját egyetlen országból sem - mondta Ylva Magnusson és Sara Paulsson, az IKEA két szóvivője szerdán a távirati irodának. Korábban a hírügynökségek azt közölték, hogy a svéd cég 23 országból hívja vissza a termékét, miután a kínai hatóságok coliform baktérium nyomaira bukkantak benne.

A minőségi probléma miatt az IKEA leállította a torta szállítását, de egyetlen országból sem vonták ki a terméket, s sem is terveznek ilyen intézkedést – mondta Ylva Magnusson hozzátéve, hogy helyesbítést kértek a hírügynökségektől.

A kínai hatóságok tavaly novemberben foglaltak le és semmisítettek meg egy tortaszállítmányt. A szóvivő szerint az IKEA áruházaiba nem került ezekből a tortákból. A cég a szállítókkal együtt ellenőrzi a szállítás minden egyes láncszemét. A torták készítője és szállítója az Almondy svéd vállalat, amely a többi között a svéd belső piacra és az IKEA külföldi áruházaiba is visz belőle. A termékkel kapcsolatban eddig nem volt panasz.

A magyarországi IKEA az MTI megkeresésére korábban arról tájékoztatott, hogy nem került Magyarországra a coliform baktériumot tartalmazó mandulás csokoládétorta szállítmányból. A társaság közleményében úgy fogalmazott: az érintett termékeknek semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs, azonban minőségi és egészségügyi okokból minden más baktériumra kiterjedő vizsgálatot végeztek. A tesztek során semmilyen egészségre káros kórokozót nem találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik