Gazdaság

A csalások drágítják a biztosításokat

kötelező biztosítás (biztosítás, )
kötelező biztosítás (biztosítás, )

Egyre nagyobb gondot jelent a biztosítóknak a csalás, amely jelentős hatást gyakorol a kárhányadukra.

A csalások egyfajta láthatatlan költséget jelentenek, melyet végső soron az ügyfelek viselnek, hiszen veszteségeik kompenzálásáért a biztosítók kénytelenek magasabb tarifákat alkalmazni – írja a Biztosítási Szemle. Számos európai országban végeztek kutatásokat a probléma súlyosságának felbecsülésére. Bár ezek eltérő eredményekkel zárultak, mégis kijelenthető, hogy a kárbejelentések mintegy 10 százaléka potenciáliasan csaláshoz kapcsolódik.

A biztosítók ugyan külön-külön is megfeszített küzdelmet folytatnak a csalások felderítésére és megelőzésére, a legjobb eredményeket azonban csak együttműködés, a felhalmozott tudás megosztása révén lehet elérni. A máltai biztosítóknak tavaly szeptemberben létrehoztak egy platformot, amely célja a csalásokkal, biztosítási kárigényekkel kapcsolatos információk, a tudás megosztása.

Mint korábban megírtuk, a biztosítási csalás már szinte önálló iparággá vált, ami nem egy esetben szinte megoldhatatlan feladatok elé állítja a társaságokat. Ilyen terület a bankbiztosítás, az árukészlet-biztosítás, az utasbiztosítás és az autóbiztosítások. Nagyban azonban a hatósági segítség is szükséges. Több esetben bebizonyosodott, hogy a biztosítási ügynök, a kárbecslő, a közlekedési balesetnél intézkedő rendőr vagy – gépjárművek esetében – az okmányiroda dolgozói összejátszottak a csalókkal.

Tavaly egy 571 milliós biztosítási csalásban emelt vádat a Nemzeti Nyomozó Iroda két biztosítótársaság sérelmére bűnszövetségben, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt. A csalók 2004-ben kezdték a munkát, miután baleseti kárügyintézőként helyezkedtek el.

A férfi egy nővel összejátszva embereket vett rá arra, hogy segítsenek nekik, játsszák el, hogy balesetet szenvedtek és megsérültek. Kocsikat vettek a jelenetekhez, közben pedig két biztosítónál is új biztosítást kötöttek. A biztosításokat az utasokra is kiterjesztették. Budapest elhagyatott részein állították be a helyszíneket. Vagy szándékosan az út mellett álló fának, oszlopnak ütköztek, vagy két autó összeütközését játszották el.

A 42 megrendezett balesetből 370 milliót vettek fel személyi sérülések miatt, a gépjárműkárok rendezésére több mint 51 milliót. Folyamatban volt még összesen 150 millió forint kifizetése, de ezt a biztosítók visszatartották, miután gyanút fogtak. Az ügynek 112 gyanúsítottja volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik