Gazdaság

Így készüljön, ha kátyús utakon jár

Nincsen egyszerű dolga annak az autósnak, akinek kocsiján egy kátyú miatt megsérült a gumi, a felni vagy a futómű. Először is ellenőriznie kell, helyeztek-e ki az út egyenetlenségére figyelmeztető táblát. Ha egyetlen figyelmeztetés sem volt kint, jó esélye van arra, hogy megtérítsék a kárát - írja a Népszava.

A lap csütörtöki cikke szerint colstok és fényképezőgép nélkül nem érdemes útnak indulniuk az autósoknak, mert ha esetleg kátyúba futnak, és nincsenek bizonyítékaik a káresetről, nem térítik meg a kárukat. Nem kötelező, de erősen ajánlott rendőrt is hívni, a jegyzőkönyv jól jöhet a kárigény elbírálásakor.

2011-ben úthiba okozta károk miatt 314 kárigényt nyújtottak be. Ezek közül 158 esetben (49,6 százalék) bizonyították kétséget kizáróan az igény jogosságát. Az átlagos kárérték 135 ezer forint körül alakult – tudta meg a lap a Budapesti Közlekedési Központtól.

Tavaly 226 kátyú okozta kárigényt jelentettek be a Fővárosi Önkormányzat kezelésében álló utakon. Az év végén benyújtott igények kivizsgálása még tart, az eddig lezárt vizsgálatok alapján 92 esetben (40,7 százalék) volt bizonyítható az igény jogossága – közölte a BKK. A Magyar Közút a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy 560 kárbejelentést regisztráltak, és a jogosnak ítélt bejelentésekre 22,6 millió forintot fizettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik