Gazdaság

Megszorítások jöhetnek

varga_mihály (varga mihály)
varga_mihály (varga mihály)

A magyar kormány 3 százalék alatt akarja tartani a hiányt, de nem lehet tudni, hogy ehhez van-e elegendő tartalék a költségvetésben.

A magyar kormány továbbra is elkötelezett, hogy a hiányt 3 százalék alatt tartsa, és így az ország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól – jelentette ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter a 180 percben. A politikus a Kossuth Rádió műsorában elmondta: az idei költségvetést úgy tervezte meg a kabinet, hogy jelentős tartalék van benne. Ha ki kell igazítani a büdzsét, akkor először ehhez a pénzhez nyúlna a kabinet – tette hozzá.

A második lépés, hogy a kormány megnézi, az Európai Bizottság által jelzett bizonytalansági pontok közül mivel kell foglalkozni – fogalmazott Varga Mihály. Brüsszel két ilyen tételt jelzett előre, az útdíjból és a pénztárgépek összekötéséből várt bevétel. Ezzel a kabinet egy február eleji ülésén már foglalkozott, és döntött arról, hogy a kapcsolodó munkát felgyorsítja.


Fotó: MTI / Földi Imre

Két kormánydöntés is kijött, hogy már az első félévben mindkét intézkedésre sor kerüljön, és biztosítsa azt, hogy a költségvetés bevételi oldala stabil maradjon – mondta a politikus.

Varga Mihály kérdésre válaszolva hozzátette, ha ezek az intézkedések nem lennének elegendőek, akkor nyilván további lépésekre van szükség.

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők úgy látják, hogy akár újabb megszorításokra kényszerülhet a kormány a hiánycél tartásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik