Gazdaság

Ez lesz a jegybankelnök utolsó veresége

Simor-Andras(960x640)(1).jpg (Simor András)
Simor-Andras(960x640)(1).jpg (Simor András)

Simor András utolsó jegybankelnöki tanácsülésén újabb kamatvágás lesz.

Amennyiben az MNB Monetáris Tanácsa a teljesen egyöntetű piaci várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázispontos csökkentésről dönt, úgy történelmi mélypontra, 5,25%-ra süllyed a jegybanki alapkamat. Ez pedig egyúttal azt jelenti, hogy a várhatóan következő hónapokban is folytatódó kamatcsökkentések hatására a forint marad a 300-as EUR/HUF árfolyam közeli szinten – véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

Fotó: Neményi Márton

Az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntése – amely egyúttal a jelenlegi jegybankelnök, Simor András utolsó kamatdöntő ülése – előreláthatóan nem hoz túl sok izgalmat, hiszen a piac teljesen egyhangúan újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít. A várakozásokat támasztja alá, hogy a legutóbbi kamatcsökkentés óta a forint viszonylag stabilan tartja magát, emellett pedig az azóta napvilágot látott gyenge GDP- és iparitermelés-adatok, valamint a csökkenésről beszámoló inflációs adatok is a kamatvágás irányába mutatnak.

 

 

„A holnapi döntésnél sokkal érdekesebb a piacok számára a pénteken megnevezett új jegybankelnök személye. Úgy tűnik, a piac már beárazta az eddigi legesélyesebb forgatókönyvet – amely szerint Matolcsy György kerül az MNB élére –, ezért nagy forintelmozdulásra nem számítunk a várakozásoknak megfelelő bejelentés esetén. Mivel várhatón a következő hónapokban tovább folytatódik a kamatvágás, a forint maradhat a gyengülő pályán, és az első félévben a 300-as EUR/HUF szint közelében tartózkodhat” – tette hozzá a befektetési szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik