Gazdaság

Hiába sírnak, nyereségesek voltak

Penzverde(960x640)(1).jpg (Pénzverde)
Penzverde(960x640)(1).jpg (Pénzverde)

Kormányzati számítások szerint egyes cégek termelhettek veszteséget, de a csoportok összességében nyereségesek voltak.

Több mint 30 milliárd forintnyi adózott profitról számolt be a magyarországi energiaszektor 3 nagy szereplője, az E.On, az EDF, és az RWE – összesítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy háttérszámítása.

Eszerint az egyetemes szolgáltatást végző leányvállalatok mind veszteséget produkáltak 2011-ben, ám amit elvesztettek a réven, azt behozták a vámon: az elosztó és szabadpiaci üzletágon minden csoport nyert, s összesen harmincmilliárdnyi profitra tettek szert az adók levonása után.

A német RWE-csoport az előbbin 15 milliárdot, az utóbbin majdnem 7 milliárd forintot keresett, a 9 milliárdos veszteség mellett, amit a lakossági és kisfogyasztói üzletágon halmoztak fel az RWE magyarországi cégei (köztük az Elmű Nyrt.).


Fotó: AFP / Volker Hartmann

A szintén német E.On villamosenergia-üzletága 10 milliárd forintos adózás utáni nyereségre tett szert, a francia EDF pedig 8 milliárdra. Magyarországon hat villamosenergia-elosztó működik, mindegyikük a saját kizárólagos ellátási területén. A hat elosztó ehhez a három nagy tulajdonosi csoporthoz tartozik.

Jól látható a számokból, hogy az állam is kaszált azért ezeken a cégeken: az adózás előtti és az adózás utáni eredmény között 7 milliárd forint a különbség, tehát ennyit fizettek be a közösbe ahhoz a 31 milliárdhoz képest, ami adózás utáni eredmény. Ez körülbelül 12 százalékos adótehernek felel meg. (Emellett járulékot is fizetnek a szegmensben dolgozók után.)

A tavalyi számokat még nem lehet tudni, ám az energetikai cégekre nehezedő különadók vélhetően rontottak ezen a képen, növelve a cégek befizetéseit a közösbe és csökkentve a kivonható profitot. A rezsicsökkentés pedig újabb milliárdokkal növelheti az energiacégek egyetemes szolgáltatást végző leányvállalatainak veszteségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik