Gazdaság

A pályakezdőknek nyolc

 

Ha egy pályakezdőt megkérdeznek, hogy érzi magát egy mínusz 50 és plusz 50 közötti skálán, az eredmény nem túl szívderítő.

A K&H Bank a Free Association kutatóügynökség közreműködésével hozta létre a K&H pályakezdők jóléti indexét. A felmérés a 19 és 29 év közöttiek családdal, az anyagi biztonsággal, az egészséggel, a munkával és tanulással, a baráti kapcsolatokkal, az önállósággal és a szabadidővel való elégedettségre kérdezett rá. A 2012. IV. negyedévi K&H pályakezdők jóléti index értéke 8. Ennek az indexnek a változását vizsgálja majd a K&H a következő, negyedévente zajló felmérések során.

A megkérdezett fiatalok 51 százaléka már aktív kereső, 22 százalék pedig diák. Ebben a körben 24 százalék a munkanélküliek aránya, ez országos 10,7 százalék körüli munkanélküliségi rátához viszonyítva magas. A kutatásban részt vett fiatalok 15 százaléka rendelkezett legalább főiskolai diplomával, a munkanélküliség körükben csak 6 százalékos.

Munkahelyét a válaszadók csaknem negyede nem érezte stabilnak, és mindössze 10 százalékuk gondolja azt, hogy könnyen találna magának új munkát. Az aktív dolgozók 37 százaléka veszi fontolóra egy időre a külföldi munkavállalás lehetőségét, a diákok körében ez az arány 59 százalék.

A felmérés azt mutatja, hogy a felsőfokú tanulmányok végzéséhez a szülők mellett valamilyen külső forrásra is szükség van. A tanulók háromnegyede vállal legalább alkalmanként munkát a tanulás mellett, diákhitelt 17 százalékuk vett fel.

A felmérés szerint a megtakarítással rendelkező megkérdezettek 67 százaléka legfeljebb 3 hónapig tudna megélni a megtakarításaiból, ami elgondolkoztató adat a jelenlegi, gyakran több mint egy éves álláskeresési időhöz képest. Az elégedettséget és a kilátásokat nézve csupán a megkérdezettek 13 százaléka érezte úgy, hogy elégedett pénzügyi helyzetével, és abban nem is várható romlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik