Gazdaság

Nagyot esett tavaly év végén a magyar GDP

grafikon (grafikon, )
grafikon (grafikon, )

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal esett vissza - jelentette előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a múlt év negyedik negyedévében. A gazdaság visszaesése a negyedik negyedévben felgyorsult a harmadik negyedévi 0,4 és a második egyedévi 0,5 százalékos GDP-csökkenés után.

A hozzáadott érték első negyedévi 1,0 százalékos csökkenése volt a legnagyobb hanyatlás az elmúlt év során. A magyar gazdaság a múlt év második negyedévétől technikai recesszióban van, miután két egymást követő negyedévben csökkent a gazdasági teljesítmény.

Éves összehasonlításban a múlt év minden negyedévében kisebb volt a bruttó hazai termék reálértéke, mint egy évvel korábban. 2011-ben még 1,6, 2010-ben 1,3 százalékos volt a GDP növekedése a 2009-es 6,8 százalékos zuhanás után.

Ami az inflációt illeti, a fogyasztói árak 2013 januárban átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek decemberhez képest, és 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban

A vártnál rosszabb magyar GDP-adat és kedvezőbb inflációs adat hatására hirtelen gyengülni kezdett a forint. Az euróval szembeni jegyzések a 291,80-as szintig szaladtak a 290-es szint közeléből – írja a portfolio.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik