Gazdaság

Nulla növekedés, rossz kilátások

üres-zseb (üres zseb)
üres-zseb (üres zseb)

Még legalább fél évig recesszióban lesz az ország – véli a Policy Agenda az év végi gazdasági fejlődési indexükből kiindulva.

A Policy Agenda elemzőintézet szerint nem fog teljesülni a kormány reménye, hogy az év második felében felpörög a gazdaság: a tavalyi év utolsó negyedének adatait elemzve arra jutottak, hogy a magyar gazdaságban már az úgynevezett potenciális teljesítmény is lecsökkent, és emiatt a kormány által csupán 0,5%-osra becsült növekedési lehetőségtől is el fog maradni GDP bővülésünk.

„A világgazdasági válság, majd a pozitív hatásaiban egyre nehezebben magyarázható hazai gazdaságpolitikai lépések következtében nyilvánvalóvá vált, hogy a következő két-három negyedévben recesszióval küzd majd a magyar gazdaság” – írja elemzésük.

Nagy baj lesz a hitelekkel

A gazdaság monetáris és fiskális helyzetét mutató GFI-mutatók 2011 végén is stagnálást mutattak, ahogy most, 2012 utolsó negyedévében is. A világban meglévő óriási tömegű szabad pénztőke, az ún. forró pénzek teszik lehetővé, hogy Magyarország az igen rossz hitelminősítői besorolás ellenére is a pénzpiacról tud finanszírozáshoz jutni.

„Nem szól azonban a gazdasági kormányzás arról, hogy ez mibe kerül. Részben az az ára, hogy a banki szférát igen erőteljes különadóval sújtják, ami a vállalati hitelezést lassan teljesen leállítja majd. A nagy probléma akkor következhet be, ha majd a vállalkozások forgóeszköz-hitelezésében lesznek gondok” – teszik hozzá.

Megástuk a sírunkat

A GFI-részindexek egyértelműen a vállalkozások gazdálkodásának kedvezőtlen kilátásait jelzik – foglalja össze az elemzés. A kedvezőtlen németországi helyzet miatt alig nő majd az export, s a magyar kis- és középvállalatok is pesszimisták.

Ennél is nagyobb baj, hogy az ipari termelés szintje nem várt mértékben esik vissza, de a közvetlen tőkebefektetések lassulása – ami egyben a beruházások elmaradását jelzi – a várt növekedésbeindulás ellehetetlenülésére utal.

„Igen kedvezőtlen, hogy a vállalati hitelezés továbbra is alacsony szintű. A gazdaságpolitika változatlanul nem tud gazdaságélénkítő lépéseket tenni, sőt a túladóztatott pénzügyi szektor mellett pl. az energiaköltségek várható emelkedésével más ágazatoknak is gazdálkodási nehézségeket fog okozni, tovább rontva a piacgazdaság normális működését, nehezítve a növekedés esélyeinek megteremtődését” – jósolják elemzésükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik