Gazdaság

Megmondja a kormány, mi a krumpli

Krumpli(430x286)(1).jpg (Krumpli)
Krumpli(430x286)(1).jpg (Krumpli)

Rögzíti a korai (új), illetve a tárolt burgonyára vonatkozó előírásokat a szaktárca, a burgonyaszabványt tartalmazó rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Tavaly a dinnyéről alkotott szabványt a tárca, most a burgonya került sorra, elsősorban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz érkezett panaszok miatt. Korai burgonyának az számít, amelynek „a héja hámozás nélkül könnyen eltávolítható”. Ezért ha a héja hiányos, még megfelelőnek minősül. A tárolt burgonya héjának viszont kifejlettnek és épnek kell lennie.

A korai burgonyán nem lehet csíra, a tárolton pedig legfeljebb 3 milliméteres csíra megengedett. A legkisebb újkrumpli sem eshet át a 28×28 milliméteres négyzetes rostán, a tárolt burgonyánál a 35×35 milliméteres rostán átesett szemek szabvány alattiak. A héj alatti – szürke, kék vagy fekete – foltok nem lehetnek mélyebbek 5 milliméternél, és üreg sem lehet a tárolt burgonya belsejében.

Az 5 kilogrammos tömegig elkészített csomagokban lévő burgonyák mérete közti különbség nem lehet nagyobb 30 milliméternél. A csomagokon fel kell tüntetni a csomagoló, illetve forgalmazó nevét, címét, illetve a korai vagy tárolt megnevezést, a méretet, továbbá a származási országot, és azon belül a régiót és a helység nevét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik