Gazdaság

Betett a forintnak a Matolcsy-hír

forint(430x286)(2).jpg (pénz, húszezres, forint,)
forint(430x286)(2).jpg (pénz, húszezres, forint,)

Gyengült a forint szerdára virradóra a főbb devizákkal szemben arra az – azóta cáfolt – hírre, hogy Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank új elnöke.

Az árfolyamcsökkenés már kedden késő este elkezdődött, és áthúzódott szerdára is: reggel 7 óra körül egy euró már 294,16 forintot ért a délutáni 291,77 forinttal szemben. A svájci frank jegyzése 238,52 forint volt reggel, és 236,88 forint előző délután. A dollárt 216,83 forinton jegyezték szerda reggel, előző délutáni 215,37 forint volt az árfolyam. A japán jen 2,3081 forintról 2,3115 forintra erősödött. Egy euró 1,3566 dollárra gyengült a kedd esti 1,3581 dollárról.

A Népszabadság értesülései szerint Orbán Viktor márciusra tervez személycseréket a kormányban. Lázár János a Reutersnek adott interjújában ezúttal maga is elismerte, hogy lesz változás. Varga Mihály tárca nélküli miniszter más fontos posztot kaphat. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is kiemelte, hogy a közelgő jegybankelnök váltásakor törekedni kell a stabil forintárfolyamra, illetve a befektetői bizalom megőrzésére.

A hírügynökség ennek kapcsán megjegyzi, hogy számos piaci szakértő arra számít, hogy Varga Mihály válthatja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági miniszteri székben, miután Matolcsy esélyes jegybankelnöknek. A Világgazdaság információi szerint már el is dőlt, hogy Matolcsy György lesz a jegybankelnök márciustól. Ezt ugyan alaptalan álhírnek nevezte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, ám Lázár János bejelentése Varga Mihály új szerepköréről éppen azt erősíti, hogy ő kerülhet a nemzetgazdasági tárca élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik