Gazdaság

Hány magyar ment külföldre?

London-metro(210x140)(1).jpg (london, metró,)
London-metro(210x140)(1).jpg (london, metró,)

A fő célpontok irányába megemelkedett a kivándorlás, de a félmilliós szám soknak tűnik - írja a portfolio.hu.

Anglia – Németország mellett – a magyarok egyik legkedveltebb célpontja külföldi munkavállalásra. Ez adódik abból is, hogy legtöbben ezt a két idegen nyelvet beszélik Magyarországon. Nehéz azonban egyértelmű adatokat szerezni, ha arra vagyunk kíváncsiak, mennyi magyar dolgozik külföldön. Az Európai Unión belül a munkaerő szabad áramlása lehetővé tette, hogy a tagállamok állampolgárai mindenféle regisztráció nélkül utazzanak és vállaljanak munkát másik tagállamban – emlékeztet a portfolio.hu.

A lap szerint az adószámok alapján képünk lehet például arról, mennyi magyar dolgozhat az Egyesült Királyságban. A brit minisztérium adatai szerint 2002-től 2012 első negyedévéig kevesebb mint 100 ezer adószámot adtak ki magyaroknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy aki egyszer adószámot kapott (akár tíz éve), az még mindig ott él. És hozzá kell gondolnunk, hogy valamennyien lehetnek illegális ott dolgozók is.

A kivándorlás megugrásával nem vagyunk egyedül, egyes országokból arányaiban is jóval magasabb kivándorlás indult meg,  néhol tényleg igazi “exodus”-ról beszélhetünk. A 3,3 millió lakosú Litvániából kétszer annyian mentek Angliába 2011-ben, mint magyarok. Lengyelország népessége csaknem négyszerese Magyarországénak, de az Angliába történő kivándorlás nem négyszeres, hanem nagyjából tízszeres. Ezzel együtt a lengyel népességi adatok szerint mindez szinte meg se kottyant Lengyelországnak.

Matolcsy György a napokban arról beszélt, hogy a GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét; ebben is segít a Nokia Siemens Networksszel aláírt megállapodás. A miniszter a külföldön dolgozó magyaroktól is vár segítséget: elmondása szerint a kormány visszatérésre kívánja ösztönözni a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”. Emellett 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni.

A Portfolio.hu kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium az írta: “Matolcsy György nagykövetségektől kapott becsült adatokra hivatkozott. A nagykövetségektől kapott adatok alapján körülbelül 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában (nagyrészt Londonban), mintegy 100 ezer munkavállaló Németországban (jellemzően Berlinben, Bajorországban és Baden-Würtenbergben), körülbelül 50 ezren Ausztriában és 50 ezren az unió többi országában.”

A miniszter legfrissebb írásában a városok fejlesztésével csábítaná haza az Európai Unióban dolgozó magyarokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik