Gazdaság

Orbán betétet gyűjtetne Matolcsyval

Orban-es-Matolcsy-(960x640)(1).jpg (Orbán Viktor, Matolcsy György)
Orban-es-Matolcsy-(960x640)(1).jpg (Orbán Viktor, Matolcsy György)

A kormányfő olyan törvényjavaslatot vár a nemzetgazdasági minisztertől, amely lehetővé tenné, hogy a Magyar Államkincstár betétet gyűjtsön.

A kormány a „lakosság állampapír állományának növeléséhez szükséges intézkedésekről szóló” korábbi határozatát azzal egészítette ki, hogy felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen elő olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a Magyar Államkincstár számára a betétgyűjtést. Orbán Viktor ezt azonnali feladatként szabta.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat ezzel felülírja azt a tavalyit, amely szintén Matolcsy Györgynek előírta, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. útján vizsgálja meg, hogy milyen, a Magyar Államkincstárnál elérhető folyamatos, állampapírba történő befektetési lehetőség teremthető meg a lakosságnak.

Tavaly óta több magas kamatozású állampapírt is kínálnak a lakosság részére, december óta euróalapon is. A kormány ezzel próbálja az államadósság finanszírozásában növelni a hazai befektetők és csökkenteni a külföldiek arányát.

Az állami betét kamata még kérdéses, az viszont tény, hogy az utóbbi időszak árfolyammozgásain sokat nyerhettek a lakossági devizabetétek tulajdonosai, még akkor is, ha a nagy kamatok eltűntek a piacról – írta a Világgazdaság.

A háztartások az MNB adatai szerint november végén 1034,5 milliárd forintot tartottak devizabetétben, amely nagyjából 5 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Devizabetéteik legnagyobb részét – csaknem háromnegyedét – éven belül lekötött konstrukciókban tartották a háztartások, az egy éven túli időtávra befektetett pénz aránya elenyésző. A látra szóló devizabetétben lévő pénz mennyisége viszont érezhető mértékben emelkedett: majdnem 30 milliárdos növekedés után 236,2 milliárd forintot tett ki.

Kelendő az állampapír

A keddi diszkontkincstárjegy-aukción egyébként az ÁKK 50 milliárd forintért hirdetett meg 3 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyet (dkj), az elsődleges forgalmazók 111 milliárd forintos ajánlatot tettek. Az aukción az ÁKK végül 5 milliárd forinttal emelte meg az elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 5,42 százalék lett, ez egy bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi aukció átlaghozamánál.

A kormány részéről az államadósság finanszírozása miatt logikus lépés lenne a betétgyűjtés, ami a szakemberek szerint csaknem ugyanaz, mint a dkj-kibocsátás, de káros hatása lehet, ha az állam a  megtakarítások piacáról módszeresen kiszorítja a bankokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik