Gazdaság

Orbán „jobban lesz” a jegybank új elnökével

A közgazdász szerint a jegybank következő elnökének minden bizonnyal jobb lesz a viszonya a miniszterelnökkel.

Csaba László a köztévé reggeli műsorában azt mondta: minden ország központi bankja az adott ország valutájának stabilitását biztosítja. A magyar valuta azonban – mondta a szakember – talán egyedüliként a világon olyan, amivel még lehet spekulálni. A piaci mozgásokra a jegybank ellenirányú lépésekkel válaszolhat, de beavatkozni csak a legvégső esetben fog.

Sokszor elég – magyarázta az egyetemi tanár –, ha csak kilátásba helyezi a nyílt piaci műveletet, a fontos, hogy jelentős erő álljon mögötte. Az európai stabilitási mechanizmus már több mint 500 milliárd euróval jelent biztosítékot, és az Európai Központi Banknak nem kell közvetlenül kisegítenie. Arra vigyázni kell, hogy a valuta árfolyamát ért támadás hitelesen visszaverhető legyen – tette hozzá.

Csaba László szerint 2008-ban mintegy hétmilliárd euróval spekuláltak a forint ellen, a támadás elhárításához ennek háromszorosát kellett megszerezni a meglévő devizatartalék felett – utalt az akkori IMF-megállapodásra. Most a világban spekulációs célra ennél már jóval nagyobb összegeket is megmozgatnak az alacsony kamatnak köszönhetően.

A közgazdász szerint mindegy, ki lesz a jegybank következő elnöke, viszonya a miniszterelnökkel csak jobb lehet az eddiginél. Sokat segítene azonban, ha a kormány és a jegybank jelenlegi vitája sem a nyilvánosság előtt zajlana, a nemzetgazdasági minisztérium nem kommentálná a kamatdöntéseket, a jegybank pedig a költségvetési politika lépéseit – fogalmazott a szakember.

„Offshore spekuláns” még egyszer nem lesz a jegybank elnöke – ezt válaszolta Orbán Viktor egy hete a közrádióban egy kérdésre. Semmilyen döntés nem született – közölte akkor a kormányfő arra a felvetésre, miszerint lehetséges-e, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váltsa Simor Andrást márciusban a központi bank élén.

Londonból nem Matolcsyra fogadnak

A legnagyobb valószínűséggel nem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hanem egy nála „kevésbé prominens”, de szintén Orbán Viktor miniszterelnök szövetségesének tekinthető jelölt veszi át a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségét a márciusban esedékessé váló váltás során – vélekedtek csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Ha mégis Matolcsy Györgyre esne a választás, akkor sokkal gyorsabb lenne a váltás az MNB filozófiájában, pénzügypolitikájában és személyzeti állományában, mint a 60 százalékos eséllyel jósolt elsődleges forgatókönyv alapján, bár a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter kinevezése esetén az egyik helyettes valószínűleg „inkább piacbarát” személyiség lenne – vélekedtek az Eurasia elemzői.

Ha kíváncsi arra, kik az esélyesek az MNB élére, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik