Gazdaság

20 százalékos béremelést követelnek

forint (forint, )
forint (forint, )

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén a szakszervezetek azt követelték: vonja vissza a kormány a közszolgálati munkavállalók nyugdíjkorhatáron túli foglalkoztatására, az így felszabaduló munkahelyek betöltésére, valamint a nyugdíj és a munkabér együttfolyósítási tilalmára vonatkozó jogi rendelkezéseket.

Az oldal egységes véleménye szerint a határozat alkotmányellenes, hátrányos megkülönböztetést tartalmaz, indokolatlan, végrehajtása pedig ilyen rövid határidővel lehetetlen. A szakszervezetek követelése, hogy a határozatot még január 31-e előtt vonja vissza kormány, hogy ne okozzon helyrehozhatatlan károkat.

Az OKÉT ülés másik témájában a szakszervezetek megerősítették a 2013-as évre vonatkozó 20%-os bértarifa-emelési követelésüket. A közszférában 2008 óta nem volt tarifarendezés, ennek következtében a kialakított bérrendszer működésképtelenné vált, a munkavállalók 30%-a az országos minimálbér alapján kapja a fizetését, nem a felépített tarifarendszer szerint.

Az azóta eltelt öt évben a közszféra munkavállalóinak kézhez kapott jövedelme 25%-ot veszített értékéből. Az ülésen több szakszervezet vezetője drámai hangon foglalta össze egyes ágazatok dolgozóinak kilátástalan helyzetét, megélhetési gondjait és az ezzel kapcsolatosan növekvő feszültségeket.

A munkavállalói oldal kezdeményezi a bérek rendezéséről szóló tárgyalások sürgős folytatását, a február eleji bérfizetés után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik