Gazdaság

Költözni kényszerülnek a csúcséttermek

étterem (étterem, )
étterem (étterem, )

Még mindig érződik a gazdasági válság: a Michelin-csillagos Costes is veszteséget termel.

Egyre élesedik a verseny Magyarországon a csúcsgasztronómiában: tavaly is számos prémiumminőséget kínáló vendéglő nyílt meg, a fizetőképes kereslet viszont még jóval elmarad itthon a nyugat-európai átlagtól – írja a Világgazdaság.

Gerendai Károly, a Costes társtulajdonosa szerint „sok új szereplővel bővült a piac”, feltehetően ennek köszönhető, hogy 8-10 százalékkal csökkent 2012-ben a forgalmuk, valamint a Malév csődje is szerepet játszott a veszteséges üzemelésben. „Az árakat is emelni kellett, pedig a piac tűrőképessége korlátos, és a működési költségeinken sem lehet nagyon spórolni, hiszen tartanunk kell az elvárt minőséget” – mondta Gerendai a lapnak.

Az étterem annak ellenére nem tud nyereséget termelni, hogy az első hazai Michelin-csillag elnyerésével a korábbi átlagosan 50 százalékos kihasználtság varázsütésre 80 százalék fölé nőtt. (18-20 ezer forintos fejenkénti átlagfogyasztás mellett.)

A megoldást a költözésben látják, a Ráday utcai helyszín ugyanis nem vált be. Korábban több helyszínt is megnéztek, de a legelőrehaladottabb tárgyalásokat a Palazzo Dorottyával folytatták – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik