Gazdaság

Többszázezres büntetést kockáztatnak a cégek

járási hivatal (járási hivatal)
járási hivatal (járási hivatal)

Eddig csak a vállalkozások negyede módosította a cégügyi adatokat.

Már csak nagyjából egy hét van a határidőig, de eddig a cégek döntő többsége a kilátásba helyezett sok százezres büntetés ellenére sem egészítette ki a társasági szerződését, Budapesten csak 27 százalékuk tett ennek eleget ennek a kötelezettségnek – olvasható a Magyar Nemzetben.

Február elsején lejár az a határidő, melyet bizonyos cégügyi adatok módosítására, kiegészítésére jelölt ki a jogszabály. Nem tudni, mi lesz akkor, ha az utolsó napokban tízezrével özönlenek majd a beadványok: az elektronikus rendszerek már most is akadoznak, a cégbíróság munkatársai pedig nemegyszer csak túlórázva tudják tartani a lépést – írja a lap.

Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője elmondta, hogy Budapesten nagyjából negyedmillió cég működik, eddig csak az érintetteknek a 27 százaléka tett eleget adatközlési kötelezettségének. Úgy tudja, hogy az ország más területein is hasonlóan alakulnak a folyamatok.

Egy tavaly tavasszal életbe lépett törvénymódosítás értelmében a 2012 márciusa előtt alapított cégeknek újabb adatokat kell feltüntetniük társasági szerződésükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik