Matolcsy diadalittas: lám-lám, produkáltunk!

Az uniós átlag alatti szinten a magyar államadósság.
Kapcsolódó cikkek

Magyarországnál csak a durva megszorítások súlyos társadalmi problémáival küzdő Görögország csökkentett nagyobbat az államadósságán tavaly – derül ki az Eurostat ma közzétett adataiból. A tavalyi év harmadik negyedére vonatkozó statisztika szerint a GDP arányában számolva a magyar államadósság már az unió 27 országának átlagánál alacsonyabb, s például Németország GDP-arányos adóssága is nagyobb.

A közlemény szerint az EU 27 átlagos GDP-arányos államadósság-rátája 85,1 százalék, míg az eurózóna összességében ennél is magasabb adósságállománnyal bír (90 százalék). Hazánk jelenlegi, 2012 harmadik negyedéves adósságszintje 78,6 százalék.

A legmagasabb rátával Görögország (152,6 százalék), Olaszország (127,3 százalék) illetve Portugália (120,3 százalék) rendelkezik, míg a legkedvezőbb ilyen mutatót Luxemburg (20,9 százalék), Bulgária (18,7 százalék) és Észtország (9,6 százalék) tudhatja magáénak.

A magyar „csoda”

Az Eurostat összesítette azt is, hogy melyik ország adóssága miként változott. Ebből az derül ki, hogy ha 2011 őszéhez hasonlítjuk, akkor a magyar államadósságnál csak a görög csökkent jobban: Magyarország éves összehasonlításban 4,8 százalékponttal csökkenteni tudta GDP-arányos államadósságát – úgy, hogy közben recesszió volt, ami a ráta emelkedését indokolta volna.

Az előző negyedévhez – tehát 2012 tavaszához – képest Litvánia csökkentett a legtöbbet.

NGM: és ezt megszorítások nélkül!

Az összehasonlítást a Nemzetgazdasági Minisztérium – ezúttal némiképp jogosan diadalittas – közleményében így kommentálja: „Magyarország a kormányzat egyik fő célkitűzésében, az államadósság csökkentésében kimagasló eredményt ért el, lényegesen jobb eredményt tud felmutatni, mint az EU 27 országok átlaga, jobbat, mint a magas eladósodottságú országok. Éves összehasonlításban pedig hazánk a legjobb teljesítményt nyújtotta adósságcsökkentés terén Görögország után, de megszorítások nélkül.”

Igaz, az adóemelések – ha technikailag nem is számítanak megszorításnak – és például a költségek visszafogásával járó oktatási reformok azért elég jelentős terhet raktak nálunk is a társadalomra.