Gazdaság

Drágulásban elsők vagyunk az EU-ban

bevasarlas(960x640)(1).jpg (bevásárlás, bevásárlókocsi, élelmiszer)
bevasarlas(960x640)(1).jpg (bevásárlás, bevásárlókocsi, élelmiszer)

Nincs még egy olyan ország az unióban, ahol tavaly jobban drágult az élet, mint hazánkban. Az egész EU-ban leginkább az alkohol és a cigaretta ára nőtt, de jóval többe kerül a lakásépítés is és az élelmiszer is.

Az Eurostat szerdán tette közzé a fogyasztói árindexek részletes statisztikáját. Eszerint Magyarországon decemberben 5,1 százalékos volt az éves infláció, aminél magasabbat még mindig nem találni a tagországok között, hiába a szeptemberi csúcs után bekövetkezett 1,3 százalékpontos mérséklődés. A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli gyorsjelentésében decemberre egyébként 5 százalékos pénzromlást közölt – írja az mfor.hu

Ahhoz, hogy a negatív uniós toplista élén vagyunk immár egy éve, nagyban hozzájárult a tavaly év eleji áfa- és jövedéki adó-emelés, illetve az év közben életbe lépő telefonadó is.

A románoknak sem könnyű

A magyar pénzromlás után a második legrosszabb a román, ahol decemberben 4,6 százalékkal drágult az élet a 2011-es év végi állapothoz képest. Szomszédunknál az előző havi 4,4 százalékról emelkedett decemberben a mutató. Érdekesség egyébként, hogy tavaly júniusra még „csak” 2,2 százalékos inflációt közölt az Eurostat, miközben a magyar már akkor is 5,6 százalék volt. Romániában 2011-ben is nagyon megugrott az infláció az akkori megszorítások eredményeként.

Ha pedig már a szomszédainknál vagyunk, érdemes kitekinteni a visegrádi országokra is. Lengyelországban 2,2 százalékkal emelkedtek az árak decemberben, míg Csehországban 2,4, Szlovákiában pedig 3,4 százalékkal drágult az élet.

Magyarország és Románia után a harmadik legmagasabb infláció az unió tagállamai közül Észtországhoz kötődik, ahol 3,6 százalékos mértékű pénzromlást regisztrált az Eurostat decemberre.

A görögöknek nem drágább az élet

Az eddig kiemeltekkel ellentétben a legkevésbé drágult az élet, sőt, lényegében változatlanok maradtak a fogyasztói árak 2011 decemberéhez képest Görögországban, ahol mindössze 0,3 százalékos az árindex mértéke. Szintén büszkélkedhet Svédország a maga 1,1 százalékos inflációjával, de Ciprusnak sem lehet oka panaszra ezen a téren, hiszen egy év alatt „mindössze” 1,5 százalékkal lett drágább az élet.

A lakásépítés is többe kerül

Az egyes termékcsoportokat nézve az eurózónán belül a legnagyobb mértékben az alkohol és dohányáru drágult 3,6 százalékkal, de kiemelkedő infláció kötődött decemberben a lakásépítéssel kapcsolatos költségekhez is (3,4 százalék). Egyaránt 3-3 százalékkal drágultak egy év alatt az élelmiszerek és az oktatás az eurózónás tagállamokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik