Gazdaság

Így szivárognak be a génmódosított élelmiszerek hozzánk

Kukorica (kukorica)
Kukorica (kukorica)

Az EU ismét leporolta a GMO-k témakörét: új szabályozás jöhet.

Tagországonként dönthetik majd el az Európai Unió tagállamai, hogy szeretnének vagy nem szeretnének génmódosított növényeket az országhatáraikon belül egy készülő új uniós szabályzat értelmében – adta hírül az Euractiv.com.

Az Európai Bizottság már 2010 óta azt tervezi, hogy a jelenleg csiki-csuki helyzetet a génmódosított növényekkel kapcsolatban úgy oldja fel, hogy országonkénti szabályozást tesz lehetővé a jelenlegi általános érvényű engedélyezési eljárással szemben.

Ám akkor Franciaország, Németország és Nagy-Britannia keresztbefeküdt a javaslatnak. Most azonban az Európai Unió egészségügyi biztosa újra megnyitná a témát.

Persze nagy kérdés, hogy egyáltalán meg lehet-e oldani, hogy egyik országból ne szivárogjon át a másikba a módosított génkészlet, mint ahogy az is, hogy a GMO-ból készített élelmiszereket ki lehet-e majd tiltani a termesztést tiltó államokból.

Jelen pillanatban két génmódosított növényfajta termesztése lehetséges az EU-ban, míg az Egyesült Államokban 90, Brazíliában 30 növényfajta kapott engedélyt. Pillanatnyilag hét különböző GMO-növény (hat kukorica és egy szójabab) vár az EU-ban engedélyezésre – ezeket az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal már biztonságosnak is minősítette.

Eközben a fajtákat kifejlesztő multinacionális agrárcégek – a Monsanto, a Dow AgroSciences és a Syngenta – türelmetlenül várják, hogy haladjon az ügyük, hisz elvileg nincs befagyasztva az engedélyezés.

Ugyanakkor a Greenpeace uniós agrárügyi igazgatója, Marco Contiero szerint az EU vizsgálati rendszere valójában képtelen felmérni a GMO-k hatását a környezetre és az emberek egészségére. „Az Európai Bizottság gyenge reformötletei és az, hogy nem hajlandó az engedélyezést egyszerűen befagyasztani, semmi másról nem szól, mint hogy félnek a biotechipartól” – fogalmazott a környezetvédő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik