Gazdaság

Davos 2013: borúlátók a legnagyobb cégek vezetői

Office Space (Office Space)
Office Space (Office Space)

A magyar vezetők bizakodóbbak az átlagnál.

Ma kezdődik a svájci Davosban az üzleti világ legjelentősebb nemzetközi konferenciája. A PwC pénzügyi tanácsadócég 16. vezérigazgatói felmérésének eredményei szerint a világgazdaság és az üzleti élet mozgatóinak számító első számú vezetők némileg borúlátóbbak a tavalyinál: csak 36 százalék bízik abban, hogy cége növekedni tud a következő egy évben, tavaly ez az arány 40 százalék volt. A hazai válaszok optimistábbak, ugyanis a megkérdezettek 60 százaléka bízik abban, hogy növekedni tud a következő 12 hónapban.

A gazdasági kilátásokról általában a következőképpen nyilatkozott a megkérdezett 1330 vezérigazgató: 28 százalékuk szerint további visszaesés várható 2013-ban, 18 százalék bízik a fellendülésben, a megkérdezettek fele (52%) pedig stagnálást vár.

„A globális gazdasági helyzet alakulása kapcsán is optimistább a várakozás a hazai vezetők körében: 26 százalék bizakodó, míg nemzetközi szinten ez a szám csak 18 százalék” – kommentálta az eredményeket Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

Bizalomhiány

Vállalatuk bevételeinek rövid távú növekedésében a nyugat-európai cégvezetők bíznak a legkevésbé (22 százalékuk), őket követik az észak-amerikai vezetők (33 százalékuk) és a Csendes-óceáni térség első számú emberei (36 százalékuk). Még Afrikában is romlottak az előrejelzések a tavalyihoz képest (57 százalékról 47 százalékra), Latin-Amerika azonban szembemegy a negatív trenddel: 53 százalékra nőtt azoknak a vezetőknek a száma, akik már a rövid távú növekedésben is bíznak.

A hosszú távú növekedéssel kapcsolatban stabil álláspontot képviselnek a vállalatok első számú vezetői: 46 százalék bizakodó, közel annyi, mint a tavalyi évben. Oroszországban a legoptimistábbak a vezetők (66 százalék), nem sokkal lemaradva India (63 százalék) és Mexikó (62 százalék) következik a sorban.

Növekedés, vagy sem

Arra a kérdésre, hogy mi aggasztja leginkább a cégvezetőket, első helyen a bizonytalan és kiszámíthatatlan  növekedési kilátásokat (81 százalék), második helyen a kormányzatok államadósságkezelő intézkedéseit (71 százalék), harmadikként pedig a túlszabályozottságot (69 százalék) említették.

„Az első számú vezetők úgy vélik, hogy azok a problémák, melyek a globális gazdaságot ma jellemzik, a következő egy évben bizonyára nem fognak megoldódni. Azok a kockázatok pedig, amelyekkel régen nem is számoltunk, mára teljesen megszokottá váltak” – nyilatkozta Dennis Nally, a PwC International vezérigazgatója.

Az állam az én legnagyobb bajom…

A válaszokból kitűnik, hogy a cégvezetők az egyik legtöbb időt és odafigyelést igénylő érintettnek (stakeholder) az államot, a szabályozói hatóságokat tartják. A világgazdasági helyzetre adott kormányzati reakciók – iparági újraszabályozás, fiskális konszolidáció miatti adóemelések – mindenhol az egyik legnagyobb kihívást jelentik a vezérigazgatók számára.

Bár a hazai válaszok feldolgozása még folyamatban van, az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a magyar vállalatvezetők véleménye összecseng a globális vezetőkével. A hazai válaszok szerint a kormány és a szabályozó hatóságok az első helyen állnak, az ügyfél pedig csak második helyre szorul.

Arra a kérdésre, hogy mit tartanak a vállalatvezetők globálisan a növekedés legnagyobb akadályának, a következő válaszok születtek: növekvő adóterhek (62 százalék), kiemelt fontosságú szakemberek rendelkezésre állása (58 százalék), energia- és nyersanyagárak (52 százalék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik