Gazdaság

Londonban már nyugodtak: nem mi gyengítjük a forintot

Londoni elemzők szerint a magyar kormány nem akar forintgyengítő intézkedéseket hozni, és nem akar hozzányúlni a Nemzeti Bank devizatartalékaihoz sem.

Brit pénzügyi szakemberek budapesti látogatásuk után nyilatkoztak minderről. A BNP Paribas pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a múlt héten tettek tájékozódó látogatást Budapesten; kormányzati illetékesekkel és magánszektorbeli piaci szereplőkkel találkoztak.

Tárgyalásaikról befektetők számára összeállított beszámolójukban felidézik, hogy a múlt heti forinteladási hullámot mindenki Matolcsy György cikkével magyarázza, amelyben a nemzetgazdasági miniszter hibának nevezte a forint erősen tartását célzó korábbi gazdaságpolitikát. Kiemelték azonban, hogy a miniszter a pénzügyi válság előtti időszakra utalt, és arra, hogy az akkori helyzet ösztönözte a svájcifrank-alapú hitelek felvételét. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a magyar kormány “nagyon is tudatában” van annak, hogy a forintgyengítés kontraproduktív lenne – áll a BNP Paribas szakértőinek beszámolójában.

A forint egyébként kedden gyengült a legfontosabb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Az eurót 294,14 forinton jegyezték nem sokkal háromnegyed hat előtt. Kora reggel még valamivel 293 forint alatt volt a közös európai fizetőeszköz.

Az euró dollárárfolyama késő délutánra 1,33 alá süllyedt. Reggel 1,335 dollár feletti eurójegyzésre is volt példa.
Az amerikai dollárt 221,30 forinton jegyezték kedd délután, magasabb árfolyamon a reggel tapasztalt 219 forint körüli szinteknél.

A svájci frank forintárfolyama is emelkedett: 238,13 forinton jegyezték az alpesi devizát a reggeli 235 forint körüli szintek után.

A japán jen 2,4988 forint volt háromnegyed hat előtt a reggeli 2,46 alatti jegyzéseket követően.
Kedden a legfontosabb régiós devizák is gyengültek az euróval szemben. Az eurót 25,625 koronán jegyezték délután a reggeli 25,59 korona után. Az euró 4,1784 lengyel zloty volt a reggeli 4,17 alatti szinteket követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik