Gazdaság

Ha jobb az adósnak, változhat az árfolyamgát

arfolyamgat(960x640)(2).jpg (árfolyamgát, )
arfolyamgat(960x640)(2).jpg (árfolyamgát, )

Ha a kormány az adósok érdekében változtatna az árfolyamgát rendszerén, a bankszövetség kész volna megvizsgálni a lehetőségeket.

A Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője azt mondta: a bankszektor fontosnak tartja, hogy a hitel-visszafizetési problémákkal szembesülő ügyfeleknek szervezett és szabályozott módon segítséget tudjon nyújtani.

Hozzátette: ennek megfelelően a bankszektor támogatta az árfolyamgát meghosszabbítását is március végéig, amitől a jogosult ügyfelek több mint felének csatlakozását várják.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke múlt héten a Heti Válasz című lapnak adott interjúban azt mondta, hogy további hét évvel kellene  meghosszabbítani az árfolyamgát határidejét, tekintettel arra, hogy  a devizahitelek hátralévő átlagos futamideje 11-12 év, és az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget az árfolyamingadozás ellen. A Fidesz helyeseli a PSZÁF felvetését az árfolyamgát meghosszabbításának lehetőségéről, azzal ugyanis még több devizahiteles család szociális biztonsága erősödhetne – fogalmazott a múlt pénteken a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

A PSZÁF összesítése szerint a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások november 30-ig 90 530 gyűjtőszámlát nyitottak meg devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján. Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 450 ezer fő, az érintettek mintegy 23,3 százaléka lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba.

Az eredetileg tavaly év végén lejáró határidőt a parlament meghosszabbította, így az árfolyamgát-szerződés megkötését a hiteladósok 2013. március 29-ig kezdeményezhetik a devizakölcsönt nyújtó banknál.

Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak (egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni). A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztő részleteiben ugyanis a rögzített időszak alatt nem jelennek meg: az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forint gyűjtőszámlára kerül. A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának e részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik