Gazdaság

Az adóelkerülő kishalak megúszhatják

bank(960x640)(1).jpg (bank, )
bank(960x640)(1).jpg (bank, )

A százezer eurós külföldi betétek magyar tulajdonosai kezdhetnek aggódni, ha elfelejtettek adózni a pénzük után.

Jegyzékváltást tervez Svájccal a közeljövőben a kormány, hogy az osztrákokhoz és a britekhez hasonlóan Magyarország is megadóztathassa a magyarok nagy értékű külföldi bankszámláit.

Nem elsősorban azokat akarjuk megadóztatni, akik a határ mellett élve átmentették pár tízezer eurós megtakarításukat, hanem a komolyabb összegekre utazunk – érzékeltette Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, hogy elsősorban a százezer euró feletti svájci (lichtensteini, ciprusi stb.) bankbetétekre kíváncsi a kormány.

A kabinet birtokában lévő adatok szerint 2012-ben mintegy 275 milliárd forint került ki külföldi bankszámlákra, adóelkerülés céljából. Lázár elmondta, hogy becsléseik szerint a korábbi években is hasonló összegek jutottak ki külföldre.

Ugyan 2010 óta törvény rendelkezik az adóoptimalizáló külföldi számlák felszámolásáról, tavaly novemberig mindössze 67 milliárd forint érkezett vissza, 6,7 milliárdnyi adóbevételhez juttatva a magyar államot.

Lázár újságírói kérdésre azt mondta, hogy a magyar gazdasági elitből szerinte kevesen vannak, akik nem érintettek a kérdésben. „Az MVM-nek és a MOL-nak is vannak offshore cégei, akkor kinek ne lennének” – tette fel a költői kérdést az államtitkár, aki azért úgy becsüli, a kint lévő pénzek 90 százaléka legálisan szerzett, de adózatlan, míg 10 százaléka illegális úton jutott a bankszámlákra.

Korábban egy nemzetközi jogász azt mondta lapunknak, hogy a magyar állam hiába kéri a betétesek adatait. Mint korábbi cikkünkben is összefoglaltuk, Svájc jellemzően az adatokat kiadását nem, legfeljebb az ott lévő összegekre kivetett adó behajtását vállalta eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik