Gazdaság

Recesszió recessziót követhet Európában

recesszió (recesszió, )
recesszió (recesszió, )

Az euróövezetben mutatkozó stabilizációs jelek csökkentik Közép- és Kelet-Európa növekedési kockázatait is. Továbbra sem zárható ki azonban a valutauniós adósságválság súlyosbodása, ami az egész felzárkózó európai térséget újból recesszióba sodorhatja - áll az Európai Újjáépítési és Fejélesztési Bank (EBRD) hétfőn ismertetett idei első regionális előrejelzésében.

A londoni pénzintézet Magyarországon és Szlovéniában 2013 egészére recesszióval számol alapeseti – vagyis az euróövezet stabilizációjának feltételezésére alapozott – prognózisában is, és jelentősen rontotta a magyar gazdaság idei teljesítményére adott előrejelzését. Az EBRD becslése szerint az átalakuló régió gazdaságainak átlagos növekedési üteme tavaly 2,6 százalékra lassult a 2011-ben mért 4,6 százalékról, az idén azonban 3,1 százalékra gyorsuló GDP-növekedést vár az országcsoportban. Ez valamelyest rontott előrejelzés, az EBRD ugyanis tavalyi utolsó térségi prognózisában 3,2 százalékos növekedési átlagot jósolt működési régiójában.

Bár csökkent a valószínűsége annak, hogy jelentősen tovább romlik az euróövezeti helyzet, az euróövezethez legnagyobb mértékben integrálódott közép-európai és balti gazdaságok változatlanul csak lassú növekedésre számíthatnak az idén.

Magyarországon – a 2012-re becsült 1,5 százalékos visszaesés után – 2013 egészére 0,1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít a prognózis. Ez jelentős, 0,5 százalékpontos romlás az előző, tavalyi utolsó térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedés szerepelt. Magyarországgal kapcsolatban kiemelik, hogy a beruházási ráta idehaza a legalacsonyabbak között van az EU egészében, és ezt elsősorban a magánszektor hitelellátásának folyamatos zsugorodása okozza. A hitelkihelyezés visszaesésének oka pedig az, hogy a magyar bankszektorban a leggyorsabb a kitettségek leépítési folyamata az egész átalakuló térségen belül.

A bank véleménye szerint mivel az új EU/IMF-programról folyó tárgyalásokat “felfüggesztették”, a magyar refinanszírozási igények kielégítése egyre nagyobb mértékben függ a helyi állampapírpiac iránti befektetői érdeklődéstől. Az EBRD ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a magyar kötvénypiacon a felzárkózó térségen belül a legmagasabbak között van a külföldi befektetők aránya.

Az EBRD által kidolgozott alapeseti forgatókönyv is zéró növekedéssel számol 2013 egészében az euróvezetben, a negatív forgatókönyv megvalósulása esetén azonban a valutauniós gazdaság az idén átlagosan 2 százalékkal visszaesne.

Más nagy londoni házak idei euróövezeti előrejelzéseiben mindazonáltal ez a változat az alapeseti prognózis.  Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics idei első negyedéves előrejelzése háromévi folyamatos recesszióval számol az euróövezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik