Gazdaság

Így csökkentik a béreket

irodai dolgozó (irodai dolgozó, dolgozó, )
irodai dolgozó (irodai dolgozó, dolgozó, )

A cégek nem hogy nem emelnek, hanem még csökkenthetik is a fizetéseket idén.

Az általános tapasztalat, hogy a minimálbér-emelésen túl másra nincs hajlandóság az idei bértárgyalásokon a munkavállalók részéről, a cafeteriakereteket is inkább szűkítenék, ráadásul sok helyütt kezdik kihasználni az új Munka törvénykönyvében (Mt.) rejlő fizetéscsökkentési lehetőségeket – írja a Napi Gazdaság szakszervezeti forrásokra hivatkozva.

A szakszervezeti vezetők szerint sok helyen alig van hajlandóság a minimálbér és a bruttó 200 ezer forint közötti keresetűek reálkeresetének rendezésére, efölött pedig a szuperbruttó kivezetéséből fakadó keresetnövekedéssel tudják le a bérfejlesztést. Számos munkáltató emellett egyre inkább áttér a 4 hónapos munkaidőkeretre − így nem kell a túlórákat megfizetniük −, terjed a túlóra ellentételezése szabadnapkiadással és az éves túlmunkakeret kihasználása.

A cégek számára továbbra is a túlélés, a piacszerzés, az exportlehetőségek felkutatása a fő prioritás, bár a vállalkozások jelenleg lázasan számolnak, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeit mennyiben tudják kihasználni.

Mint korábban megírtuk, ahol lesz is emelés, ott is az infláció alatt marad, ami azt jelenti, hogy a bér továbbra is kevesebbet ér majd. Egy bérfelmérés szerint azoknál a cégeknél, ahol egységes elvek alapján döntenek a bérekről, a válaszadók 61 százaléka tervez 2013-ban emelést, de az átlagos emelés 4 százalékos mértéke elmarad az infláció várható szintjétől, azaz reálértékben csökkenésre van kilátás.

Azon társaságoknál, ahol munkaköri szintenként döntenek a bérezésről, nagyjából fele-fele arányban voltak a tartást és az emelést tervezők. Ahol emeltek volna, ott átlagosan 4-5 százalék várható: a legkisebb a mérték az ügyviteli dolgozók esetében, a legnagyobb a felső vezetőknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik