Gazdaság

Svájc kikosarazhatja a kormányt

bank(960x640)(2).jpg (bank)
bank(960x640)(2).jpg (bank)

A konkrét támpontokat nélkülöző megkeresések nem megengedettek - kommentálták Svájcból a magyar kormány adatkérésének felvetését.

A magyar kormány azt szeretné, ha a svájci bankok megismerhetővé tennék a magyar betétekre vonatkozó információkat – mondta szerdán Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy titkosszolgálati adatokkal rendelkeznek arról, hogy jelentős magyar betétek vannak Svájcban. Visszamenőlegesen ezeket a pénzeket mintegy 35 százalékos átlagos forrásadóval kívánja a magyar kormány az információk és adatok birtokában megadóztatni.

Adóügyekben Svájc olyan államoknak nyújt adminisztratív segítséget, amelyekkel kötött a kettős adóztatást kizáró egyezményeket. Magyarország esetében 2012-ben lezárultak a tárgyalások a kettős adóztatást kizáró és adóügyekben információcserét előirányzó egyezmény felülvizsgálatáról, de a megállapodás még nem lépett életbe. Mindenesetre úgynevezett halászexpedíciók, vagyis konkrét támpontokat nélkülöző megkeresések az OECD által meghatározott és az adminisztratív segítségnyújtásra vonatkozó előírások értelmében nem megengedettek – írta a Népszabadságnak a svájci szövetségi pénzügyminisztériumhoz tartozó szövetségi adóigazgatás (ESTV) illetékese.

Az adminisztratív segítségnyújtással kapcsolatos konkrét eljárások és megkeresések bizalmas jellegűek – ezt a kettős adóztatást kizáró egyezményben is így határozták meg – tette hozzá Thomas Brückner, az ESTV médiareferense.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik