Gazdaság

Aggódnak az amerikaiak az arany miatt

aranyrudak(210x140)(1).jpg (arany, aranyrúd)
aranyrudak(210x140)(1).jpg (arany, aranyrúd)

Petíciót indítottak, hogy független auditor ellenőrizze, fizikailag megvan-e az USA 8100 tonnát kitevő aranytartaléka.

Az Egyesült Államok 261 millió uncia aranytartalékát négy helyen tárolják: Denverben, Fort Knoxban, West Pointban és a New York-i FED-nél. Az aranyrudak aranytartalmát és súlyát utoljára 1953-ban állapították meg, ezért időszerűnek és indokoltnak tűnik a petíciót megfogalmazók igénye.

Különösen, hogy az utóbbi időben széles körben elterjedt a pletyka, miszerint nem akkorák a tartalékok, mint amilyen értéken az azokat őrző intézmények kimutatásában szerepelnek, s emiatt az aranytartalékkal rendelkező országok attól tartanak, ha a tulajdonosok elkezdik kivenni tartalékaikat, akkor az utolsóként ébredőknek már nem jut belőlük.

A lavinát a papíron mintegy 3400 tonnás aranytartalékkal rendelkező Németország indította el, amikor tavaly bejelentette, a  FED-nél tárolt aranytartalékából mintegy 150 tonnát hazahozat. Nem véletlen, hogy az aláírásgyűjtők arra is fényt kívánnak deríteni, kik az USA aranytartalékának valódi tulajdonosai, abból a kormány mennyit adott kölcsön, illetve értékesített bankoknak és kereskedőknek, továbbá cserélt el swap-ügyletek keretében nem-állami intézményeknek, köztük külföldi kormányoknak – írja a conclude.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik