Gazdaság

Nyelvi szakadék nehezíti az álláskeresést

Álláskeresés (álláskeresés)
Álláskeresés (álláskeresés)

Mindössze az álláskeresők harmada beszél idegen nyelvet, miközben a meghirdetett állások közel felében elvárás a nyelvtudás - derül ki a Workania felméréséből.

A cég adatbázisába idén feltöltött önéletrajzokat elemezték. Kiderült, hogy csak az álláskeresők 33 százaléka jelölt meg valamilyen más beszélt nyelvet a magyaron kívül. A legtöbben az angolt bírják: az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők tizede beszéli valamilyen szinten. Az olyan nyelveket, mint a francia, a spanyol vagy az olasz, már csak a munkakeresők kevesebb mint 1 százaléka jelölte meg.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9 százalék), miközben haladó szinten 6, aktívan 1,2 százalék beszéli. Az álláskeresők 0,2 százaléka jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1 százalék vállalja. Az angolt leginkább a 25 év alattiak beszélik: 46 százalékuk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli. Legmagasabb szinten már csak az álláskeresők 0,1 százaléka ismeri a nyelvet.

Az elmúlt egy évben azonban – igaz csak kis számban – megjelentek a munkaerőpiacon olyan álláskeresők is, akik latin, finn, észt, héber, japán vagy portugál nyelven is beszélnek.

A portálra feltöltött állásajánlatok 56 százalékában semmilyen idegennyelv-tudás sem szerepel elvárásként. Az angolt leggyakrabban – a hirdetések 21 százalékában – középfokon kérik, felsőfokú angol 5,5 százalékban szerepel. Az alapfokú tudás nem nagyon érdekli a munkaadókat, ahogy tolmácsolási szintet is nagyon kevesen kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik