Gazdaság

Így vernek át az ingyen nyomtatóval

Hiába trükköznek, vesztésre állnak a nyomtatógyártó cégek az olcsó kínai konkurenciával szemben – és most már a hazai toner-újragyártó és –töltő cégek is bajban vannak.

A nyomtatógyártó cégek már jó rég óta igyekeznek a fogyasztókat meggyőzni arról, hogy csak az ő termékeiket használják. Ám új elem, hogy most már az eredeti tonereket begyűjtő és újraszerelő magyar szolgáltatók is panaszkodnak. A Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége (MATUSZ) mai közleménye szerint hazánkban mára olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő úgynevezett „klón” nyomtatókazetták, hogy kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit.

Íme, a patronok sötét titkai

A nyomtatógyártók mindenesetre nem adják meg magukat könnyen. Különböző trükkökkel igyekeznek rávenni a fogyasztókat a vásárlásra, az utángyártókat, újragyártókat pedig próbálják ellehetetleníteni. (Utángyártás az, ha kifejlesztenek egy patront és saját márka alatt árulják, újragyártás az, ha a kiürült patron kopott alkatrészeit kicserélik, újraindítják a chipet és feltöltik tintával.)

De lássuk, mik is ezek a trükkök?

– A nyomtató mellé adott tintapatronban feleannyi tinta van benne, mint egy rendes patronban.

– A patronok chipekkel való okosítása kettős célokat szolgál. Az áramköröket át kell állítani ugyanis ahhoz, hogy ne azt közölje a nyomtatóval, hogy üres, még ha került is bele azóta újra tinta. Ezt házilag nem mindig könnyű megoldani.

– Valójában nem is fogy ki a patron, amikor a chip jelzi, hogy üres, s a fogyasztó máris rohan új patront venni.

– Sok chip ellenőrzi a tinta minőségét, és ha nem találja “megfelelőnek”, akkor többet tisztítja a nyomtatófejet, ami zabálja a tintát.

Saját dugájukba dőltek

A gyártók nem is nagyon tehetnek mást, mint hogy trükköznek. Ugyanis piaci becslések szerint a nyomtatót körülbelül 10 százalékos veszteséggel tudják csak eladni, s az elvárt nyereséget a tintán kell megszerezniük. Ha azt nézzük, hogy az utángyártott modellek árának majdnem a tízszeresét kérik el az eredeti gyártók, akkor az azt jelenti: a tinta árának körülbelül kilenctizede profit.

Ha kíváncsi bővebb információkra és némi üzleti háttérre, olvassa el erről cikkünket az FN24-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik