Gazdaság

Matolcsy szerint nem miatta szakadunk bele a törlesztőbe

Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

Akár 300 forint fölé is mehet az euró hamarosan. Az elemzők a minisztert, a miniszter az elemzőket okolja.

Héthavi mélyponton a forint, amely ma délelőtt 298 forintos euróárfolyamon is járt. Bár a nemzetközi részvénypiaci hangulat egyre javul, ez továbbra sem segíti a forintot.

A Portfolio.hu cikke szerint a devizánk mai erősödési kísérlete 296,5 körül gyorsan kifulladt, az euró jegyzései újra 297,5 körül járnak a bankközi piacon. Az utóbbi bő két hét mozgása alapján a forint a középmezőnyben jár az euróval szemben a másfél százalékos gyengülésével.

Csak az exportőrök számítanak?

A forint gyengülésének hátterében több gazdasági lap elemzése szerint kimutathatóan a – jegybankelnök-jelöltnek tartott – nemzetgazdasági miniszter szavai állnak. A Világgazdaság Peter Attard Montaltót, a Nomura igazgatóját idézi, aki szerint a gazdasági miniszter immár az exportot tekinti a gazdasági növekedés egyetlen letéteményesének, s nem nagyon izgatja, hogy a gyenge forint az exportvállalkozásoknak ugyan jó, de a devizahiteleseknek nagyon rossz.

A Portfolio.hu még egy grafikont is készített, amely jól mutatja Matolcsy György mondatai és a forint árfolyamának változása közötti összefüggéseket.

Matolcsy: nem én voltam!

A nemzetgazdasági tárca friss közleménye szerint a forint azért gyengül, mret újabb spekulációs támadást indítottak a forint ellen. Az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: „Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk.” A tárca szerint ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk.

A csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát, és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást – állítja a közlemény. „Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem – ahogy az a spekulánsokra oly jellemző – ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat.”

Van, hogy nem Matolcsy beszél, hanem róla pletykálnak, így terjedhetett el az a hír, hogy Matolcsy szívesen látná magát a jegybank élén. Csaba László közgazdász viszont úgy vélte az MTVA reggeli műsorában: ez nem az a hely, ahol az új dolgokat ki lehet próbálni, “általános meggyőződés, hogy a jegybank élére ókonzervatívot kell kinevezni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik