Gazdaság

Erzsébet ajándékba is

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány, )
erzsébet utalvány (erzsébet utalvány, )

A Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. külön utalványt vezet be iskolakezdéshez, sporthoz, kultúrához, ajándékozáshoz.

Az idén is folytatódik az Erzsébet-program, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2,5 milliárd forint értékű üdülési támogatásról döntött – jelentette be Navracsics Tibor a Cafeteria 2013 konferencián. A 2,5 milliárdból 1,1 milliárd forint jut szociális üdülési pályázatokra.

1,4 milliárd forintért elsősorban gyermekeknek meghirdetett táborokat, kirándulásokat finanszíroznak – tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes közölte: az évek óta húzódó európai és világgazdasági válság közepette az egy éve működő Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségének érvényesítésére.

Családot kap Erzsébet

Kocsmár Kornél, a NÜSZ Kft. ügyvezetője a tanácskozáson bejelentette: január közepétől jön az Erzsébet-utalvány család. Az Iskolai Erzsébet-utalványt tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására lehet használni az utalvány elfogadására szerződött szolgáltatóknál a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig.

A másik új termék a Szabadidő Erzsébet-utalvány, amely sporteseményre és kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet vásárlására, illetve könyvtári beiratkozási díj térítésére használható.

Bevezetik továbbá az Ajándék Erzsébet-utalványt, amely a szerződött szolgáltatóknál műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, játék, utazás termékkörökbe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására használható fel Magyarország területén.

Hódító Erzsébet

Decembertől egyébként a Tesco és a Spar után már az Auchanban is elfogadják a klasszikus Erzsébet-utalványt, amit a vásárlók hideg és meleg élelmiszerre költhetnek. Az utalványok ügyében a nyár közepe óta uniós kötelezettségszegési eljárás folyik, mert az EU illetékesei úgy látták, hogy az utalványok forgalmazására (első körben)  jellemzően csak hazai cégekkel kötött szerződést a Nemzeti Üdülési Szolgálat. A multik közül elsőként a Tesco tudott belépni a forgalmazók közé (áprilistól), majd a Spar (októbertől), s most az Auchant is felvették az elfogadóhelyek közé.

2013-tól Erzsébet-utalványból a tavalyi havi ötezer forint helyett havi nyolcezer forintig adhatnak kedvezményes, ám a jelenleginél (30,94%) magasabb (35,74%) adózással a munkáltatók a dolgozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik