Gazdaság

Aranyat ér az iráni gáz

aranyrudak(210x140)(1).jpg (arany, aranyrúd)
aranyrudak(210x140)(1).jpg (arany, aranyrúd)

Törökország 800 százalékkal több aranyat exportált Iránba tavaly gázért cserébe, annak ellenére, hogy az USA februártól szigorúbb szankciókat léptet életbe Teheránnal szemben.

A tavalyi 12,7 milliárd dollár értékű török arany kivitelének mintegy fele, 6,5 milliárd dollárnyi landolt Iránban, míg 4,2 milliárdnyi az Egyesült Arab Emirátusokban. Teherán 2011-ben mindössze 54 millió dollárért vásárolt a sárga nemesfémből észak-nyugati szomszédjától – írja a conclude.hu.

Bár az aranyvásárlással nem sérültek az Irán vitatott nukleáris programja miatt kivetett nyugati szankciók, Teherán az átutalások befagyasztása ellenére pénzhez jut.

Miután a szankciók tiltják, hogy Irán készpénzhez jusson, az aranyért gázzal fizet az importenergiától jelentősen függő Törökországnak. Az amerikai szenátus novemberben szigorította az iráni energia- és hajókereskedelem megfékezését célzó szankcióit – melyek februárban lépnek hatályba –, s most Washington attól tart, hogy az aranyat gázért kereskedelem pénzügyi mentőövet dob Iránnak.

A dollármilliókat érő aranyrudak repülőn jutnak el Isztambulból Dubaiba, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába, hogy aztán onnan továbbszállítsák Iránba. „Bármelyik országnak hajlandók vagyunk aranyat eladni – közölte újságírókkal Zafer Caglayan török gazdasági miniszter. – Az összes, általunk aláírt nemzetközi egyezményt betartjuk, de nem vagyunk kötve más államok szankcióihoz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik