Gazdaság

Minden hatodik hitelesről lemondhatnak a bankok

bank (bank, ügyfél)
bank (bank, ügyfél)

Nemcsak a devizások, a forinthitelesek is bajban vannak.

Nyárra már a háztartások hiteleinek 16,3 százaléka volt reménytelen – legalább 90 napos – csúszásban – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete legfrissebb kockázatelemzési kiadványának adataiból. (Őszi-téli adatok még nincsenek.) Ez azt jelenti, hogy a legfrissebb adatok szerint a hitelintézeti szektor egészében minden hatodik háztartási hitel problémás.

A romlás elsődleges oka a szervezet elemzői szerint egyértelműen a devizaállomány: ez teszi ki a teljes háztartási hitelportfolió 58 százalékát, és itt a rossz hitelek aránya – a végtörlesztés hatására – egyre rosszabb lett az elmúlt egy évben.

A forinthiteleseken az állam sem segít

A háztartási forintkövetelések minősége a forintkiváltó hiteleknek köszönhetően kissé javult 2012 első negyedévében, ám ez a tendencia nem tudott tartós maradni. Mivel itt átmeneti tényezők (például az árfolyam gyengülése) nem befolyásolják a fizetőképességet, a késedelemmel rendelkező forintadósok feltehetően tartós fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Esetükben kormányzati programok sem állnak rendelkezésre, így az adósok és az intézmények közötti együttműködés függvénye az ügylet további sorsa.

Minden ötödik deviza lakáshitel bedőlőben van

A legnagyobb összeggel persze az ingatlan-jelzálogosok vannak bajban, hiszen elveszíthetik az ingatlanjukat. A hitelintézetek teljes lakossági ingatlan jelzáloghitel portfoliójában a rossz hitelek aránya 2012. július végéig 16,1 százalékra romlott, ami a tavalyi év júniusához képest 6,5 százalékpontos emelkedést jelent. Ezen belül a végtörlesztés miatt a devizahitelek nemteljesítési rátája 19,6 százalékra nőtt, tehát minden ötödik adós került olyan helyzetbe, amikor már családi, baráti kölcsönökkel sem tudja fizetni a részletét. (A végtörlesztés miatt persze csökkent a hitelek száma, így jobban „kidomborodnak” a rossz hitelek, anélkül, hogy több lenne belőlük.)

Minden tizedik forint lakáshitel is

A forint portfolió minőségének romlását a kiváltó forinthitelek kissé lassították, de megállítani nem tudták, így a forint ingatlan jelzáloghitelek között is minden tizedik van 90 napnál nagyobb késésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik