Gazdaság

Pofont kapott az Egyesült Államok

dollár (dollár, )
dollár (dollár, )

A fizetőképesség romlása, a nemzeti adósságkezelés hiányosságai, a gazdaság várható gyenge teljesítménye miatt negatív figyelőlistára tette az Egyesült Államok szuverén hitelbesorolását a kínai Dagong nemzetközi hitelminősítő kedden.

Az adósságrendezést illető konszenzus hosszú távú hiánya az államháztartási helyzet romlásához vezet – figyelmeztet a Dagong. A költségvetési szakadék következtében az amerikai gazdaság valószínűleg recesszióba süllyed 2013-ban és hosszú távon is gyenge marad – jósolja a hitelminősítő -, ez pedig hitelvisszafizetési képességeinek gyengülését jelenti. A kormányzati eladósodottságon a központi bevételek növelésével és a fiskális kiadások csökkentésével kellene segíteni, a fájdalmas lépések helyett ugyanakkor az Egyesült Államok kétszer is a könnyebb utat választotta és a mennyiségi lazítás eszközéhez nyúlt.

A kormányzati fizetőképesség romlása a vagyonteremtési képesség és a hitelek visszafizetésének forrásai közötti eltérést növelte, ami szintén a kockázatok növelésének irányába mutat. A Dagong emlékeztet arra, hogy a szövetségi kormány kint levő hitelállománya 2008 óta 60 százalékkal nőtt, miközben a bruttó hazai termék nominális értéke csupán 9,2 százalékkal, az államháztartási bevételek pedig mindössze 7,4 százalékkal bővültek. Az idei év végén az ország hitelállománya a GDP 104,8, a fiskális bevételeknek pedig a 608,7 százalékára rúg majd.

A Dagong szerint a hitelkeret növelése és az adósság monetizálása lassan-lassan Amerika hosszú távú gazdaságpolitikájává válik. Az ország a hitelkeret növelésével párhuzamosan a fizetőképességet a dollármennyiség növelésével kívánja fenntartani, ez ugyanakkor csak az amerikai valuta leértékelődésének irányába hat, ami szintén a fizetőképességet rontja tovább. Az Egyesült Államok sosem látott hitelválsággal lesz kénytelen szembenézni – jósolja a hitelminősítő.

A Dagong 2011 augusztusában sorolta vissza az amerikai hitelbesorolást “A+”-ról “A”-ra, mindkét esetben negatív kilátással megtoldva a besorolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik