Gazdaság

Matolcsy remekül érzi magát miniszterként

Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy)
Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy)

Magyarországon növekedési fordulat jön - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.

Kifejtette: rendbe hozták az állam pénzügyeit, csökken az államadósság, mérséklődik az állam finanszírozási költsége, a növekedés forrását adják majd az itt működő nagy autógyárak, a fogyasztásbővülés a rezsiköltség-csökkentéssel a lakosságnál maradó forrásból, az uniós pénzek felhasználása, és növekedési potenciált jelent a munkahelyvédelmi akcióterv is.

Matolcsy György szerint a belföldi monopóliumokat üzemeltető néhány külföldi nagyvállalatnak meg kell értenie a felelősségvállalás fontosságát, el kell fogadnia a kormányzat rezsiköltség-csökkentő törekvéseit, és nemzeti érdek az energetikai monopóliumok visszaszerzése. 

Az interjúban Matolcsy György beszélt arról, hogy ötszörösére, 2,5 milliárd euróra nőtt 2010-től a magyarországi kínai befektetések értéke, és a következő hat hónapban jelentős kínai befektetéseket jelentenek be. 

Magyarország iránt a bizalom felépült, a világpiacon az egyik legkapósabb a forint állampapír – mutatott rá a miniszter, aki szerint a jelenlegi kormánynak sosem volt szüksége az IMF-hitelre, csak védőhálóra, és ez utóbbiról szívesen tárgyalnak. “A nézetkülönbség abból adódik, hogy ránk akarják tukmálni a pénzt, nekünk meg nem kell” – mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy ő lesz-e márciustól a nemzeti bank elnöke, Matolcsy György elmondta: ilyen felkérést nem kapott, és remekül érzi magát a jelenlegi munkakörében.

Orbán Viktor jobbkeze legutóbb a Hír TV-ben közölt jó híreket. Matolcsy sikereinek nem mindenki örül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik